Region

Mesić: Ujedinjena Evropa nije samo naša želja, nego i naša sudbina

BUDVA - Evropsko ujedinjavanje ne može biti završeno ako ne obuhvati i sve države jugoistočne Evrope, ocijenio je bivši predsjednik SFRJ i Hrvatske Stjepan Mesić.

izvor: Novosti

"Evropsko je ujedinjavanje milenijumski poduhvat, a ujedinjena Evropa nije samo naša želja, nego i naša sudbina", rekao je Mesić na Konferenciji Ekonomija Crne Gore 2013 - Saradnjom do prosperiteta, koja se održava u hotelu Splendid u Bečićima.

Mesić je kazao da je u svakom pogledu previše investirano, u projekat evropskog ujedinjavanja, da bi bilo ko smio preuzeti rizik njegovoga dovođenje u pitanje.

"Zaustavljanje proširivanja bilo bi jednako dovođenju u pitanje cijelog projekta i njegovoga koncepta", istakao je Mesić.

On je rekao da države regiona ne očekuje prilikom ulaska u Uniju nikakav popust ili povlastice i podsjetio da su pojedini kriterijumi za članstvo pooštreni.

Mesić se zapitao šta su zemlje Balkana jedne drugima na evropskom putu.

"Jesmo li rivali, jesmo li čak protivnici, jesmo li saveznici, ili tek suputnici? Moj je odgovor jasan: mi jesmo, mi možemo biti i mi moramo biti samo i isključivo saveznici", rekao je Mesić, navodeći da za njega tu nikakve dileme nema, niti je može biti.

On je kazao da države regiona moraju sarađivati i biti saveznici, uprkos povremenim negativnim iskustvima iz prošlosti.

"Možemo samo zajedno, dakle u saradnji, napredovati brže i uspješnije prema članstvu u Evropskoj uniji (EU). I samo u saradnji možemo Evropi dati onaj doprinos što ga ona od nas s pravom očekuje", rekao je Mesić.

Balkan će, kako je ocijenio, biti dio napora da cijela Evropa postane, bez brisanja nacionalnih posebnosti i negiranja današnjih država, jedinstveni prostor na kojemu će vrijedeti ista regulativa i u kojemu će svaki narod živeti u ukupnosti svojega kulturnog korpusa.

On je ocijenio da EU potrebnom, pa i nezaobilaznom, čini činjenica da će samo ujedinjena Evropa moći da bude pravi i punopravni partner Sjedinjenim Američkim Državama danas - "a Rusiji, Kini, Indiji, Brazilu i drugim velikim akterima međunarodne scene - sutra".


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog