EU integracije BiH

Dodik napustio sastanak u Pragu - Kada se federalni partneri usaglase neka nas pozovu

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik napustio je sastanak sedam vodećih stranaka u BiH u Pragu na kojem se pokušava postići dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

izvor: Klix.ba 

Milorad Dodik je novinarima kazao da on napušta sastanak jer je situacija u vezi sa ovom odlukom jasna kada je riječ o RS-u te da je ostalo da se usaglase partneri u Federaciji BiH.

"Ostavljeni smo da satima sjedimo po hodnicima dok lideri stranaka iz Federacije pokušavaju odvojeno postići neki dogovor. Mislim da je to nekorektno i zato napuštam ovaj sastanak, jer je RS dala svoj stav u vezi sa ovim pitanjem, na način da se ukine diskriminirajuća odredba prema onima koji nisu dio konstitutivnih naroda u BiH. Kada se federalni partneri usaglase, neka nas pozovu i riješit ćemo to pitanje", kazao je Dodik za TV 1.

On je dodao kako se sada pokušava uraditi nešto više od onoga što nalaže odluka Suda u Strazburu.

"Odluka je jasna, a to je da treba ukinuti diskriminirajuće odredbe kako bi i drugi, koji nisu iz reda konstitutivnih naroda, mogli biti birani. Ovo što se sada pokušava ugraditi kategorija Ostalih u Ustav je suvišno. Šta je Ostali, ko su Ostali?", pitao je Dodik.

U razgovorima u Pragu učestvuju i komesar za proširenje EU Štefan Fuele, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Stranke iz Federacije BiH vodile su proteklih mjeseci razgovore uz pomoć eksperata Evropske komisije, kako bi se dogovorile o modelu izbora za Predsjedništvo BiH koji bi se primijenio u FBiH, ali dogovor nije postignut.

Stranački lideri su u oktobru na sastanku u Briselu potpisali principe za provođenje odluke "Sejdić-Finci" u kojima je, između ostalog, navedeno da će tri člana Predsjedništva BiH biti birana direktnim izborom, gdje će dva člana biti birana iz FBiH, a jedan iz Republike Srpske.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog