Politika

File: Postignut dogovor o modelu izbora delegata u Dom naroda

PRAG - Komesar EU za proširenje Štefan File izjavio je rano jutros u Pragu da je postignut dogovor političkih lidera iz BiH o modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

izvor: Srna/Frontal

"Drago mi je da su se lideri složili o sastavima i modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH", rekao je File na konferenciji za novinare koja je održana jutros u 4.30 časova, javio je TV1.

File je naveo da je postignut i napredak u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, ističući da je sada potrebno da lideri nastave sa naporima u iznalaženju riješenja za posljednji element izbora članova Predsjedništva BiH.

"Nakon oko 16 sati razgovora sa liderima sedam vodećih političkih partija u Bosni i Hercegovini, mogu da kažem da je postignut napredak. Ovdje u Pragu smo nastavili naše konsultacije o provođenju presude u slučaju Sejdić i Finci, posebno kad je riječ o izboru delegata u Domu naroda i članova Predsjedništva BiH. Drago mi je da su lideri bili u mogućnosti da se načelno dogovore o sastavu i metodu izbora delegata u Dom naroda", rekao je File i dodao da je sada neophodno da politički lideri ostanu posvećeni i nastave sa naporima za pronalazak rješenja posljednjeg preostalog elementa za izbor članova Predsjedništva.

"Tek tad će Bosna i Hercegovina moći ponovo krenuti sa napredovanjem na svom evropskom putu. Dozvolite da zaključim time što ću reći da cijenim odlučnost koju su pokazali lideri da nastave tragati za rješenjima koja bi mogla da zemlju vrate na evropski put."


Na konferenciji za novinare sa Fileom bili su i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Predsjednici SNSD-a, SDS-a, HDZ BiH i HDZ 1990 Milorad Dodik, Mladen Bosić, Dragan Čović i Martin Raguž nisu bili na konferenciji za novinare.

Nakon više od 16 časova, sastanak lidera iz BiH u Pragu je završen.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog