Intervju

Ranko Škrbić: Put pomirenja je nezaustavljiv

Srbija i Bosna i Hercegovina i dalje imaju veliki broj otvorenih pitanja, poput granica i sukcesije, ali odnosi dvije zemalja su najbolji do sada i mogu poslužiti kao primjer saradnje. I specijalne veze koje Srbija ima sa Banjalukom, ni na koji način ne remete odnose Beograda i Sarajeva i interese BiH. Naprotiv, mogu samo da im doprinesu.

izvor: Novosti

Ovo u intervjuu za „Novosti“ poručuje Ranko Škrbić, novi ambasador BiH u Beogradu. Škrbić, koji je prvi Srbin diplomata kojeg je Sarajevo imenovalo u Srbiji, poručuje da će zastupati i predstavljati zvanične stavove koje usaglasi tripartitno Predsjedništvo BiH.

Strahujete li da će vam zamerati da ste više ambasador RS nego BiH u Srbiji?

- Apsolutno ne. Već sam rekao da specijalne veze Banjaluke i Beograda samo mogu da koriste. Dok sam bio ministar u Vladi RS znam da je postojala otvorena spremnost da se takve, paralelne veze, prave i sa Zagrebom. To sve učvršćuje regionalnu saradnju.

Da li je moguće neko novo zahlađenje odnosa u regionu?

- Put pomirenja je nezaustavljiv i sve četiri zemlje - Srbija, Crna Gora, Hrvatska i BiH - na tome konstruktivno rade. Njihovi predstavnici, shodno Aneksu 4 Dejtonskog sporazuma, redovno zasjedaju i kroz različite komisije ministarstava odbrane razgovaraju o kontroli naoružanja.

Ali, predsjednik Nikolić je zamrzao svoje učešće u trilaterali zbog spornih izjava turskog premijera Erdogana da je „Kosovo Turska“?

- Ono što je izjavljeno unijelo je nemir i sigurno će biti potrebno da se ovaj slučaj još izgladi. Očekujem smirivanje tenzija, jer je to u interesu svih.

Kako ćete se odnositi prema pitanjima oko kojih Banjaluka i Sarajevo imaju godinama sukobljene stavove, poput priznanja nezavisnosti Kosova?


- Promjena zajedničkog stava oko Kosova niti se u ovom trenutku razmatra niti je moguća. Predsjedništvo BiH veoma jasno je reklo da će BiH u potpunosti pratiti i ispoštovati ono što Srbija u vezi s tim pitanjem smatra prihvatljivim.

Ni poslije dvije decenije BiH nije ostvarila punu funkcionalnost. Može li ona biti tačka novih nestabilnosti u regionu?


- Takva opcija nije moguća. Sve tri zemlje, potpisnice Dejtona, nisu za to. Napomenuo bih da su u toku pregovori lidera vodećih političkih partija u Pragu, posvećenih pitanju Sejdić-Finci, odnosno na koji način će predstavnici naroda koji žive u BiH biti predstavljeni i birati svoje predstavnike, bilo na entitetskom bilo na zajedničkom nivou BiH.

Da li je moguća revizija Dejtonskog sporazuma i novo mijenjanje granica na Balkanu?

- Nije realno da se tako nešto desi. Nema novog mijenjanja granica. Pitanje BiH treba da bude unutrašnja stvar naroda koji tu žive. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, kao i Hrvatska, i vjerujem da će obje zemlje voditi politiku poštovanja lokalnih prilika. Dok god rješenja budu nametana sa bilo čije strane, neće doprinijeti smirivanju situacije.

U Srbiji se ponovo otvara debata Istok ili Zapad. Vjerujete li da je budućnost cijelog regiona u EU?


- Zajednički interes država regiona je članstvo u EU. Mogu biti prisutne u Evropi, a ostvariti saradnju i sa drugim zemljama. Nama, malim narodima, glavna preokupacija je da budemo mudri, da osluškujemo globalne procese.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog