Svijet

Detroit i zvanično bankrotirao

Američki federalni sud odlučio je da gradu Detroit treba dati zašititu od povjerilaca, što je najveći bankrot u javnom sektoru u istoriji SAD.

Izvor:Glas Srpske

Prije podnošenja zahtijeva za proglašenje bankrota u julu, skoro 40 odsto novca prikupljenog u Detroitu je odlazilo na otplatu dugova, a stahuje se da bi to moglo da poraste na 65 odsto ako se Detroitu ne omogući bankrot, odnosno zaštita od povjerilaca. 


Predstavnici sindikata najavili su žlabu na odluku suda. 

Sudija Stiven Rods odbacio je primedbje sindikata, penzionih fondova i penzionera, koji bi, kao i drugi kreditori, mogli pretrpjeti gubitke u okviru plana da se riješi problem 18 milijardi dolara u obavezama Detroita. 

Detroit je tražio zaštitu od povjerilaca prije više od četiri mjeseca, a penzionisani radnici gradskih službi, policijski i vatrogasni sindikati su u julu na sudu tražili da se blokiora zahtjev Detroita. 

Sudija Rods je rekao da je bankrot Detroita "neizbježan" i da je taj grad to trebalo da uradi prije više godina. 

Kevin Or, koga su detroitske vlasti proljetos zaposlile kao stručnjaka za bankrot, treba da do kraja godine predstavi plan kako će grad rješiti problem s više od 100.000 kreditora. Gradski zvaničnici se nadaju da bi Detroit mogao da izađe iz bankrota do kraja 2014. 

Glavno pitanje tokom devetodnevnog procesa bilo je da li Detroit ispunjava uslove po federalnom zakonu da bude predmet na stečajnom sudu, poslije višegodišnje loše uprave, stalnog smanjenja stanovništva i propasti tamošnje srednje klase. 

Detroit je od 1,8 miliona stanovnika tokom svog vrhunca 50-ih godina kada je u tom gradu bilo mnoštvo dobro plaćenih poslova, izgubio više od milion žitelja. 

Sada poreski prihodi u gradskoj oblasti većoj od Menhetna, Bostona i San Franciska zajedno, nisu dovoljni da pokriju penzije, zdravstveno osiguranje starih, rate za dugove koji su uzimani za pokriće gradskog budžeta. 

Vlasti Detroita navode da im je potrebna zaštita od bakrota radi preostalih stanovnika koji žive sa sve lošijim uslugama - od loše policijske službe, preko loše osvjetljnih ulica do problema s odnošenjem smeća.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog