Region

Slovenija preuzela bivšu jugoslovensku rezidenciju u Rimu

RIM - Slovenija je juče preuzela zgradu bivše jugoslovenske rezidencije u Rimu, koja joj je pripala u okviru sukcesije 2006. godine, saopštilo je slovenačko ministarstvo spoljnjih poslova.


izvor: Tanjug

Rezidenciju je trebalo da joj preda Srbija 31. avgusta 2011. godine, ali do kašnjenja je došlo zbog nespremnosti da se preda okolno zemljište, navodi slovenačka agencija STA.

Spor je prevaziđen nakon što su ministri spoljnjih poslova Slovenije i Srbije, Karl Erjavec i Ivan Mrkić, potpisali pismo o namjerama za rješavanje ovog pitanja na zajedničkoj sjednici vlade dvije države 2. oktobra u Beogradu.

Rezidenciju je preuzela specijalna komisija kojoj predsjedava generalni sekretar ministarstva spoljnjih poslova Tomaž Kunstelj, koja je zajedno sa komisijom iz Srbije odredila konačnu granicu između zemljišta rezidencije i još jedne zgrade koja je ostala u vlasništvu Srbije, čime je riješeno važno pitanje sukcesije između dvije države.

Dva ministarstva su se dogovorila da podijele zemlju na način koji će omogućiti funkcionalnost i nezavisnost obje zgrade, koje se nalaze na jednoj od najelitnijih lokacija u italijanskoj prestonici, navela je STA.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog