Region

Skoplje: Policija štiti Cara Dušana

Poslije vandalskog pokušaja grupe Albanaca da u noći između petka i subote sruše novopostavljeni kip cara Dušana na mostu civilizacije na lijevoj obali Vardara u Skoplju, izuzev registrovanja slučaja, zvanično iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Makedonije još nema pojedinosti ko su bili neuspješni „izvođači radova“.

izvor: Novosti

Makedonska policija intenzivno traga za počiniocima napada, ali još nema privedenih. Najvaljeno je da će u otkrivanju učesnika noćnog napada na spomenik biti iskorišćeni snimci bezbjednosnih kamera na mostu.

U dijelu skopskih medija je sugerisano da bi u policijskoj istrazi trebalo saslušati i nekolicinu funkcionera vladajuće albanske Demokratske unije integracija (DUI), lidera Aljija Ahmetija, jer je već objavljeno da su „bili prisutni, ili su čak direktno učestvovali“ u pokušaju rušenja spomenika caru Dušanu.

U elektronskim izdanjima nekih medija na albanskom jeziku u Skoplju navedeno je da su tom činu pod plaštom noći prisustvovali i visoki kadrovi DUI - ministar ekonomije Valjon Saračini, poslanik te stranke u makedonskom parlamentu Ermira Mehmeti, gradonačelnik skopske opštine Čair Izet Medžiti, šef kabineta lidera stranke Ahmetija, Artan Grubi. Stranački čelnik u opštinskoj organizaciji Čair, Bećir Asani, kako se precizira, „direktno je učestvovao u demoliranju spomenika.“

Iz rukovodstva DUI, međutim, u nedjelju niko se nije oglašavao. Istovremeno, niko ni od zvaničnika u Skoplju još ne otkriva - ko je stajao iza postavljanja skulpture srednjovjekovnog vladara Dušana Silnog Stefana Uroša IV Nemanjića, koji je gotovo „preko noći“ podignut početkom decembra u sklopu velikog projekta vlasti „Skoplje 2014“.

Organizovani preko društvenih mreža, albanski vandali su, tada neometeni, poslije prethodnih negodovanja nevladine asocijacije Albanaca „Razbudi se“ (jer se, kako su istakli, radi o „okupatoru zapadnog Balkana“), pokušali da sruše spomenik caru Dušanu. Oštećen je dio mermerne ploče na postamentu, a sa statue srednjovjekovnog vladara izbijeno je žezlo i krst.

- Poslije ovoga možemo da razgovaramo kome služi ovo što je Vlada inicirala postavljanjem spomenika srpskog vladara, koji se, ako ne kod Makedonaca, već kod Albanaca, shvata kao vladalac koji je silom prinudio katoličke Albance da postanu Srbi i pravoslavni - rekao je Afrim Gaši iz pomenute asocijacije, u subotnjem pokušaju da crnim plaštom prekriju oštećenu skulpturu, sada već pod policijskom zaštitom.

U iščekivanju zvaničnog stava vlasti Makedonije kojim bi se otkrilo ko stoji iza podizanja spomenika, kao i ko je pokušao nasilno da ga ukloni, oglasili su se predstavnici dveju stranaka Srba čiji su lideri poslanici u parlamentu. Od MUP Makedonije je zatraženo energično reagovanje i otkrivanje počinioca vandalskog ataka na mostu civilizacije u Skoplju.

- Ostavili smo da svaki narod odabere svoje heroje. Oni su izabrali njihove, a ljudi obično kažu - biraš heroje onakve kakav si ti, izjavio je Ivan Stoilković, lider Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM), koja se nalazi u velikoj vladajućoj koaliciji. On je istovremeno optužio dio skopskih medija za nekorektno izvještavanje o događajima oko spomenika i pozivanje na govor mržnje, širenje međuetničkih tenzija...

Iz opozicione Srpske napredne stranke (SNS) Bojan Popović je ocijenio da je ovakav vandalski postupak nedopustiv u demokratskoj zemlji za kakvu se Makedonija deklariše.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog