Intervju

Najdžel Kejsi: Bosna i Hercegovina je lijepa i jedinstveno komplikovana zemlja

Najdžel Kejsi, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, završava mandat i od januara sljedeće godine će raditi kao savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu premijera Dejvida Kamerona. U oproštajnom intervjuu za Frontal govori o zemlji iz koje odlazi i po čemu će je pamtiti, evropskoj perpsektivi BiH, njenim političarima i predstojećim izborima.

autor: Branislav Mihajlović
(b.mihajlovic@frontal.ba)

Šta ćete reći prijateljima po povratku u domovinu, iz kakve zemlje se vraćate?

Lijepe, jedinstveno komplikovane zemlje. Zemlje koja je izrazito evropska i koja zaslužuje da se jednog dana pridruži Evropskoj uniji. I koja ima odličan fudbalski tim koji zaista vrijedi gledati sljedeće godine u Brazilu.

Ipak, na novom radnom mjestu, u kabinetu premijera Kamerona, bićete u prilici da dajete smjernice kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Na čemu ćete insistirati?

Da ostanemo angažovani ovdje, svjesni da ponovna izgradnja ovog  društva nakon trauma iz devedesetih zahtjeva dugoročne napore. Kao i da ovdje nastavimo tražiti partnere koji iskreno dijele našu želju da jednog dana vidimo transformaciju Bosne i Hercegovine koja će joj omogućiti da se pridruži Evropskoj uniji.

Prema istraživanjima oko 70% građana BiH je za pristup Evropskoj uniji, a svjedoci smo da se zbog političkih odluka već godinama stagnira na tom putu. Kako ocjenjujete angažman političkih lidera u BiH i njihov odnos prema građanima?

U pravu ste kada kažete da istraživanja stalno pokazuju snažnu podršku javnosti članstvu u Evropskoj uniji. Ali uvjeren sam da je potrebno više od toga i da izborno tijelo mora ovdašnjim političkim liderima, putem izbora, poslati jasan signal da žele da ovo bude njihov najznačajniji prioritet – kao što su to učinili građani svih drugih zemalja koje su se proteklih godina pridružile Evropskoj uniji.

Odlazite iz BiH u godini kada će se održati opšti izbori. Kakve su Vaše procjene u smislu političkih platformi koje će osvojiti najviše glasova - da li su to ekonomsko-socijalna pitanja ili nacionalne priče?

Nakon vremena provedenog ovdje, moj osjećaj je da sve veći broj glasača prozrijeva nacionalizam kojim se izaziva strah a koji slušaju sa svih strana već 25 godina i sve više od političkih lidera zahtjevaju rezultate po pitanjima koji su njima značajni: radna mjesta, obrazovanje, zdravstvena zaštita. Ali, opet ponavljam, glasači su ti koji prilikom glasanja na izborima moraju dati do znanja koji su to njihovi prioriteti.

Često ste boravili u Banjaluci. Imate li osjećaj da se u administraciji Republike Srpske „separatistički bosanski Srbi igraju vatrom“ kako je u najavi gostovanja na BBC-u premijerke Željke Cvijanović rekao poznati voditelj Stephen Sackur?

Put razdvajanja nije taj koji bi iko ovdje trebao ozbiljno potencirati: bar toliko je Bosna i Hercegovina naučila iz svog gorkog iskustva iz devedesetih.

Tokom mog boravka ovdje Vlada Republike Srpske je iznova izražavala spremnost da Bosna i Hercegovina napreduje ka članstvu u Evropsku uniju u okviru svog osnovnog dejtonskog ustavnog okvira: kao jedinstvena, suverena država, sa visokim stepenom ovlasti prenesenih na dva entiteta i na niže nivoe vlasti.

Ujedinjeno Kraljevstvo nema problem s tim – i mi smo država sa visokim stepenom prenesenih ovlasti koje obuhvata više snažnih nacionalnih identiteta.

Po čemu ćete pamtiti svoj angažman u BiH i da li biste prijateljima sa početka naše priče preporučili da dođu da žive ili investiraju u ovu zemlju?

Uživao sam u boravku ovdje i nedostajaće mi ova zemlja. Ono što će ostati sa mnom su trajna prijateljstva i trajna povezanost sa ovim lijepim dijelom Evrope.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog