Region

Obilježavanje 99 godina od Kolubarske bitke

BEOGRAD - U Lazarevcu će danas biti obilježeno 99 godina od Kolubarske bitke, uz odavanje državnih i vojnih počasti u Spomen-crkvi sa kosturnicom Svetog Dimitrija, u čijoj kripti počiva više od 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika.

izvor: Srna 

Centralnu državnu manifestaciju, koju organizuje Vlada Srbije, predvodiće premijer Ivica Dačić, koji će u toj crkvi položiti vijenac.

Vijence će položiti i visoka delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opštine Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Srbiji, brojnih opština, nevladinih organizacija opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i drugi.

Državne i vojne počasti biće odate kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca i kod Spomen-hrama svetog Đorđa sa kosturnicom u Ćelijama kod Lajkovca, gdje će biti nastavljeno obilježavanje godišnjice ovog značajnog istorijskog događaja.

Kolubarska bitka je najvažnija bitka između Srbije i Austro-ugarske u Prvom svjetskom ratu.

Sukob je vođen krajem 1914. godine na frontu dužem od 200 kilometara.

Iako je cijeli svijet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspješnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene vojske Austro-ugarske.

Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-ugarska nije uspjela da uništi Kraljevinu Srbiju, pa su zato centralne sile morale da se bore na tri fronta.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog