Region

EU: Srbija dobila datum za početak pristupnih pregovora - 21. januar

Pristupni pregovori sa Srbijom počeće najvjerovatnije 21. januara. Šefovi diplomatija EU u utorak su se u Briselu saglasili da prva Međuvladina konferencija, kojom zvanično započinju pregovori, bude organizovana u januaru, a konačni termin treba da utvrdi predstojeće grčko predsjedništvo EU.

izvor: Novosti

Evropski komesar za proširenje Štefan File je novinarima u utorak uveče potvrdio da je početak planiran za ovaj datum, na osnovu grčkog prijedloga na savjetu ministara i poručio da se kreće u ubrzano pripremanje konferencije.

Dogovorom ministara iz pregovaračkog okvira izbačena je striktna odrednica o "punoj" normalizaciji odnosa sa Prištinom i zamenjena je novom, nešto blažom, koja poziva na "sveobuhvatnu normalizaciju". Ključno je i to što će se pitanje Kosova i Metohije razmatrati isključivo u poglavlju 35 i neće se direktno prelivati na ostale oblasti pregovora, kako su to tražili Nijemci i Britanci.

U zaključcima ističe se da se usvaja opšti stav EU o pristupnim pregovorima sa Srbijom, uključujući i pregovarački okvir. Naglašeno je takođe da će Evropski savjet nastaviti da izbliza prati kontinuirani angažman Srbije prema vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom, uključujući implementaciju do sada postignutih sporazuma, tako da Srbija i Kosovo mogu da nastave svoj evropski put, ne blokirajući jedni druge u ovim naporima.

U utorak je na stolu u komplikovanoj evropskoj proceduri bilo čak pet dokumenata vezanih za Srbiju. Uz zaključke savjeta ministara, bio je predstavljen i izvještaj Ketrin Ešton o napretku u dijalogu.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog