Intervju

Miljanović: Srećan sam što "Vrt uživanja" stiže u Banja Luku

Izložba i koncept "Vrt uživanja" akademskog slikara Mladena Miljanovića biće nakon predstavljanja na Venecijanskom bijenalu predstavljena i Banjalučanima, te zvanično otvorena 26. decembra u Muzeju savremene umjetnosti RS. Izložba sa kojom je ove godine predstavljena BiH je izazvala veliku pažnju svjetske javnosti ali i pobrala mnogobrojne pohvale. Više detalja o banjalučkoj postavci saznali smo od njenog autora.

autor: Frontal

foto: Drago Vejnović

Napokon će i Banjalučani imati priliku da vide "Vrt uživanja" u Muzeju savremene umjetnosti RS, koja su vaša očekivanja kada je izložba u pitanju?

Upravo se nalazim u procesu postavke radova u muzeju i već se polako naziru osnovne crte izložbe. Veoma smo svi sretni što izložba i koncept pod nazivom "Vrt uživanja" nakon Venecije i predstavljanja na bijenalu dolazi prvo u Banja Luku. To je vrlo bitno jer su radovi nastali ovdje i nekako je logično da nakon Venecije budu prvo našoj publici predstavljeni. Mislim da će radovi i prostor Muzeja savremene umjetnosti RS odlično komunicirati, a siguran sam da će i publika uživati u "Vrtu uživanja".

U Venecije ste dobili samo pozitivne kritike, da li smatrate da će i naša publika isto reagovati?

Mislim da će ovi radovi i izložba biti jedno iznenađenje za sve one koji poznaju ranije radove. Ovdje se radi o jednom potpuno drugačijem pristupu i smislu prikazivanja ali i mišljenja izložbe. Vjerujem da će reakcije biti raznovrsne a u tome i jeste ljepota umjetnost jer na različitim nivoima i različitim stranama širi svijest i postavlja pitanja. Banjalučka dopuna postvaci koja je bila predstavljena u Veneciji će biti dio izložbe posvećen dokumentaciji čitavog procesa priprema za bijenale, realizacije i ukupnog trajanja.

Nakon Banja Luke Vrt uživanja bi trebao da bude predstavljen publici  u Beogradu, Londonu i Parizu?

Još tokom početka bijenala sam dobio ponude za predstavljanje izložbe "Vrt uživanja" izvan BiH u pomenutim gradovima.

Kada će to biti, koji su muzeji u pitanju, kako je uopšte došlo do takve saradnje i kakva su vaša očekivanja?

Ono što je precizirano jeste da će se "Vrt uživanja" u cjelokupnom obimu predstaviti sljedeće godine u oktobru u Kulturnom Centru Beograda, a realizovaće se u saradnji između te institucije i MSURS, prije toga već u maju izložba treba da bude prikazana u Northempton Centru za savremenu umjetnost (Engleska), sa tim što bi pored cjelokupnog koncepta Vrta uživanja bilo relizovano još nekoliko radova na licu mjesta. Jedan dio radova bi takođe trebalo da bude prikazan u Parizu u Grand Paleu, te nakon Banjalučke postavke u martu ćemo preseliti izložbu i predstaviti je u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Trenutno sam u pregovorima za još jedno predstavljanje Vrta uživanja u Italiji ali o tome nakon zvanične potvrde.

Kakve još druge projekte imaš u planu?

Uopšte ne planiram, već uveliko radim na njima. Sada sam u procesu predstavljnja radova na jednoj izložbi koja će biti otvorena u januaru u Minhenu, nakon toga pripremam realizacije nove produkcije radova u saradnji sa Morra Greco fondacijom u Napulju koji će tamo i biti predstavljeni te MART Muzeju u Trentu, te pripremi predavanja u Njujorku (maj) i Vajmaru (oktobar) i jedne kolektivne izložbe u Muzeju 25. maj koja će biti realizovana pod nazivom "Odrastanje u socijalizmu"...

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog