Intervju

Siniša Vukelić: U medijima Republike Srpske nedostaje ozbiljnih istraživačkih priča

„Na prvi pogled u Republici Srpskoj se u ovoj godini, u odnosu na prethodne, popravilo stanje kada je u pitanju sloboda medija, jer nije bilo fizičkih napada ili obračunavanja“, rekao je u intervjuu za Frontal Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka. Vukelić je prvi u nizu sagovornika s kojim ćemo u narednih nekoliko dana razgovarati o stanju u medijima Republike Srpske.

autor: Branislav Mihajlović
(b.mihajlovic@frontal.ba)

Kada se gleda dublje, nameće se pitanje da li to što nema drastičnih primjera pritsaka znači da novinari ne istražuju dovoljno neke ozbiljne teme? Da se ne bave nekim stvarima koje su „škakljive“ ili opasne bilo za predstavnike vladajućih stranaka ili nekih interesnih grupacija, pa zbog toga i ne dolaze do situacije da nekome budu trn u oku.

Pristalica sam da je to razlog. Činjenica je da je novinarstvo u ovoj godini za jedan stepen palo dole.

Uglavnom se sve radi površno – površno se hvali, a površno se i kritikuje. Nema argumentovanih, ozbiljnih, istraživačkih priloga ili tekstova u štampanim medijima.

Kako komentarišete status novinara u društvu?

Novinarstvo kao profesija je na izuzetno niskim granama. Novinari ne uživaju status koji bi trebalo da imaju u svakom društvu - da budu korektivni faktor.

Sama činjenica da novinari koji rade godinama i imaju iskustvo, reputaciju i dobre kontakte, budu primorani da zbog egzistencijalnih razloga prelaze u druge profesije. Samo ove godine nekoliko vrlo dobrih novinara je napustilo ovu profesiju što je velika šteta za novinarstvo ovdje.

U narednoj, izbornoj godini novinari obično imaju više posla, ali predstavljaju i predmet interesovanja političkih struktura. Da li je u tom smislu Klub novinara BL planirao aktivnosti u cilju zaštite profesije i novinara?

Sljedeća godina je dosta izazovna za ovu profesiju. Izborna godina uvijek stavlja na ispit novinarski profesionalizam i etiku. Klub novinara BL će početkom godine organizovati nekoliko okruglih stolova gdje ćemo ukazati na važnost profesionalizma u medijima. Pozvaćemo i političare i jasno iznijeti stav da pritiske nećemo tolerisati.

Situaciju da i opozicija i pozicija ističu važnost medija mi smo već usmjerili u aktivnost za koju smo dobili podršku nekoliko poslaničkih klubova, a radi se o izmjeni krivičnog zakona u smislu da se napad na novinara smatra kao napad na službeno lice. U tom slučaju sudski precesi bi trajali kraće, a kazne bi bile drastičnije.

Imamo inicijativu da se novinaraima uvede simboličan beneficirani radni staž. U Banjaluci imamo vrlo malo novinara koji su u penziji, a ovim bi se smanjio odliv kadrova iz ove profesije. Kvalitet medijskog sadržaja bi bio daleko bolji i čitavo društvo bi dobilo na tome, a s obzirom da se radi vrlo malom broju ljud, to ne bi predstavljalo veliko opterećenje za Fond PIO, odnosno poslodavce.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog