Region

Makedoncima najprijateljskije zamlje Turska i Srbija

Makedonski građani najbolje mišljenje sa aspekta globalne politike imaju za Njemačku i SAD, dok su najprijateljskije zemlje Turska i Srbija, pokazalo je istraživanje Makedonskog centra za međunarodnu saradnju i Instituta za demokratiju.

Izvor:Srna

Istraživanje je pokazalo da 16 odsto građana Makedonije smatra da je Turska najprijateljskija zemlja, slijede Srbija /12,2 odsto/, SAD i Njemačka / po 8,2 odsto/, zatim Albanija /5,8 odsto/, šesta je Kina /2,5 odsto/, a na devetom mjestu je Rusija za koju 1,8 ispitanih smatra da je najprijateljskija zemlja.

Da je Turska najbolji saveznik Makedonije smatra 14,6 odsto ispitanih, slijede Srbija /11,6 odsto/, SAD /10,9 odsto/, Njemačka /5,8 odsto/ i Slovenija /3,7 odsto/.

Oko 20 odsto ispitanika smatra da Makedonija nema prijatelja.

Građani sa aspekta globalne politike, najbolje mišljenje imaju o Njemačkoj /14,5 procenata/ i o SAD /11,2 procenta/, a zatim za Švajcarsku, Tursku, Albaniju i za Srbija /4,1 odsto/, pokazalo je istraživanje pod nazivom "Globalno vođstvo, susjedstvo i odnosi sa Bugarskom".

Istraživanje javnog mnjenja urađeno je terenskom anketom od 15. novembra do 1. decembra na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog