EU integracije BiH

Sorensen: BiH sama sebe kažnjava

SARAJEVO - Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen kaže da BiH sama sebe kažnjava zaostajanjem za susjedima u evropskim integracijama, zbog nesprovođenja međunarodne presude Sejdić-Finci, koja treba da ukine nacionalnu diskriminaciju iz izbornog procesa.

Izvor:Nezavisne novine

"Podstičemo sve strane ka iznalaženju riješenja za sprovođenje presude  koja se tiče ukidanja diskriminacije pri izboru članova Predsjedništva i Doma naroda BiH, jer je to preostali uslov da bi BiH mogla da krene dalje u procesu evropskih integracija", rekao je Sorensen u intervjuu za nezavisnu agenciju u BiH "Onasa".

On je podsjetio da je Savjet EU izrazio "određene bojazni" u pogledu mogućih implikacija nesprovođenja te presude na izbore koji treba da se održe 2014. godine i apelovao da BiH svoj Ustav hitno uskladi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Sorensen je kazao i da u Mostaru moraju da budu održani izbori 2014. godine, dodajući da Statut Grada treba da bude izmjenjen tako da osigura jedinstveno područje grada sa dobrom i efikasnom upravom.

"EU je ovde s ciljem da podrži BiH u nastojanjima ka mogućem članstvu u Uniji, ali konačna odgovornost leži na političkim liderima i institucijama i mi ne možemo da zauzmemo njihovo mjesto", rekao je.

Sorensen je kazao i da su u evropskim tijelima "vidjeli puno priče o evropskim integracijama, ali veoma malo rada i samo nekoliko rezultata, što je veoma razočaravajuće i znači da je BiH dodatno zaostala za regionom".

"Znamo da građani ove zemlje žele evropsku budućnost. EU je spremna da uradi svoj dio. Sada svi organi vlasti, svi lideri i sve institucije treba da dođu do konsenzusa, postignu dogovor i ostvare napredak. Ukratko, vrijeme je za rezultate, za one na vlasti da naprave iskorak i preuzmu odgovornost", zaključio je Sorensen.

On je naveo i da EU pomno prati korišćenje sredstava IPA fondova i napredak projekata.

Kako je objasnio, sredstva iz IPA fondova za 2013. smanjena su za 45 miliona evra pošto je u Izvještaju EK o napretku BiH ocijenjeno da je postalo "teško pravdati izdvajanje pretpristupnih sredstava za zemlju čiji politički predstavnici nisu voljni da postignu konsenzus neophodan da zemlja napreduje".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog