Region

Sporazum Beograda s Prištinom pokazao put Srbije

ZAGREB - Hrvatski presjednik Ivo Josipović izjavio je danas da je Beograd sporazumom sa Prištinom pokazao u kom pravcu želi da ide, ističući da je Hrvatskoj u interesu da sve zemlje regiona uđu u Evropsku uniju i da će im Zagreb u tome pomoći.

izvor: Tanjug

Josipović je u intervjuu za Al Džaziru rekao da je dobar znak to što je Srbija dobila datum za početak pregovora sa EU, ističući da je "napravila važan korak, regionalno i evropski, prema sporazumu s Kosovom".

"To je vrlo važno, i time je Srbija pokazala u kojem pravcu će ići njena politika i tu treba biti dosljedan", istakao je Josipović, naglašavajući da je evropski put interes svih država jugoistočne Evrope.

Josipović je rekao i da je Hrvatska prijemom u EU postala bolje društvo i isto je poželio i susjednim državama koje su na putu ka Uniji.

Govoreći o događajima u Vukovaru u protekla dva mjeseca, hrvatski presjednik je rekao da su to bili neuspješni pokušaji unošenja razdora u nacionalno tkivo.
"Srećom, reakcije su bile suprotne. Vidjeli ste rekaciju medija i viđenijih ljudi o tome", rekao je Josipović.

Kada je u pitanju uvođenje ćiriličnog pisma, Josipović je kazao je Vlada Hrvatske u tome bila principijelna, da je insistirala na sprovođenju zakona i da bi to "trebalo cijeniti".

Josipović je, takođe, istakao da ta događanja nisu, u suštini, uticala na odnose sa Srbijom.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog