Vijesti

Poruke povodom Dana Republike Srpske

Predsjednik Narodne skuštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je, povodom 9. januara - Dana i krsne slave Republike Srpske, da se Srpska susretala sa mnogo izazova, ali da je od 2006. godine obezbijeđena njena politička stabilnost i afirmacija.

izvor: Srna

"U ove 22 godine bilo je mnogo izazova različitog tipa i u različitim fazama. Od ratnih, prvog poratnog, pa perioda do 2006. godine u kojem je, zahvaljujući snažnom međunarodnom pritisku i velikom domaćem nesnalaženju, Srpska gubila ustavnu sadržinu", rekao je Radojičić Srni.

On je naveo da od 2006. godine do danas traje period političke stabilnosti Srpske.

On očekuje da u 2014. godini bude nastavljen ekonomski rast koji je, kako je naveo, spor, ali je realno moguć u ovom trenutku.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović istakao je da Srpskoj u ovom trenutku treba mnogo više jedinstva oko starateških pitanja razvoja, koja treba da obezbijede da ona bude dobro mjesto za život svih njenih građana.

Radmanović je, , rekao da Srpska svoj rođendan dočekuje u dosta teškom stanju, prije svega ekonomskom, koji utiče na ukupan život i društvo u cjelini.

"Međutim, ovaj dan uvijek trebamo dočekivati sa optimizmom. Izdržali smo mnogo teže i mnogo gore svari u Republici Srpskoj, ali smo je i pored toga uspjeli sačuvati i sačuvaćemo je i u budućnosti", poručio je Radmanović.

Premijer Srbije Ivica Dačić čestitao je Dan i krsnu slavu Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana i poručio da je Srbija privržena Dejtonskom sporazumu i da će njegovati najbliže moguće odnose sa Srpskom uz poštivanje njegovih odredbi.

"To znači poštivanje BiH kao države i Republike Srpske kao entiteta i nadam se da će odnosi biti sve bolji i bolji", rekao je Dačić ranije novinarima u Beogradu.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poželio je dug vijek Republici Srpskoj i sve najbolje njenim građanima, uz stalno unapređivanje odnosa sa maticom.

Vučić je tip povodom rekao da su odnosi Srbije i Srpske veoma dobri i da Srbija čini sve da oni svakim danom budu bolji.

On je naglasio da niko ne može dovesti u pitanje međusobne odnose, jer "svaki Srbin u Beogradu zna šta mu znači Banjaluka, baš kao što i svaki Srbin u Banjaluci zna šta mu znači Beograd".

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz rekao je da je Republika Srpska svetinja za srpski narod i garant bezbjednosti za sve narode koji žele da žive u njoj.

"Ogromni životi su dati za stvaranje Republike Srpske, zbog čega srpski borci sa pravom traže i očekuju od nosilaca funkcija u političkom životu Srpske da se na takav način odnose prema Republici i da stvaraju pretpostavke da ona svakim danom bude sve snažnija u ekonomskom, političkom i svakom drugom pogledu", rekao je Ćurguz povodom 9. januara - Dana i krsne slave Srpske.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da Republika Srpska danas može da računa na sve statuse državnosti.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da je Republika Srpska jedno od najvećih istorijskih dostignuća na ovim prostorima od Dušanovog zakonika do Dejtonskog ustava.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima veliku istorijsku verifikaciju svih ovih godina i još veću perspektivu ukoliko njeni građani i u narednom periodu, prije svega, budu složni.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog