Region

Srbija za bezuslovno povlačenje tužbi sa Hrvatskom

BEOGRAD- Srbija neće povući tužbu protiv Hrvatske za genocid i tako drugima otvoriti izlaz iz problema koji su sami stvorili, već se zalaže za bezuslovno povlačenje tužbi obje strane, izjavio je savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

izvor: Srna

On je naglasio da poruka Srbije o ovom pitanju ostaje ista - "bezuslovno povlačenje tužbi i okretanje budućnosti".

"Sva druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje nestalih, spremni smo da u dobroj veri, u interesu ljudi, istine i budućnosti rešavamo i dovedemo do kraja", rekao je Đurić za "Večernje novosti".

On je ocijenio da pitanje tužbi stvara podlogu za stalno održavanje loših međunacionalnih odnosa i šalje poruku u svijet da region nije prevazišao mržnju i krvave istorijske podjele.

Govoreći o budućem toku pregovora Beograda sa Prištinom, Đurić je naveo da će ključne teme o kojim Srbija želi da razgovara u 2014. godini biti učešće Srba u institucijama samoproglašenog Kosova, prava Srpske pravoslavne crkve /SPC/, te pravna regulativa za funkcionisanje zajednice srpskih opština.

On je ukazao da bi eventualno zaustavljanje pregovora nekim potezom Albanaca, o čemu postoje neke naznake, učinilo "medveđu uslugu njihovoj zajednici", ali je dodao da je to, ipak, na Prištini da procijeni.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog