Region

Svjetski državnici u posjeti Srbiji

Beograd bi tokom 2014. trebalo da posjete neki od najmoćnijih svjetskih državnika.

izvor: Novosti

I u 2014. Srbija će ostati na svjetskom diplomatskom radaru, jer tokom godine Beograd treba da posjete neki od najmoćnijih državnika poput ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Si Đinpinga, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, prenose beogradske Novosti.

Prema njihovom pisanju prva prilika za sastanak lidera Rusije i šefa Srbije Tomislava Nikolića mogla bi da se ukaže već početkom sljedećeg mjeseca, kada će Nikolić biti gost na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Tada bi trebalo da se dogovori i dolazak Putina u Srbiju.

Za proljeće se priprema posjeta šefa kineske diplomatije Beogradu, a podsjećajući na izvanredne odnose sa ovom zemljom, srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić nagovijestio je mogućnost da u Srbiju dođe i predsjednik Đinping.

Srpski šef diplomatije za narednih mjesec dana već ima zgusnut diplomatski raspored. U sljedećih nekoliko nedjelja on će ugostiti kolege iz Austrije, Švajcarske, Palestine i Kipra.

Do kraja januara, kako saznaju novinari Novosti iz diplomatskih izvora u Berlinu, biće poznat i raspored novog njemačkog šefa diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera i nije isključeno da njegova prva diplomatska misija bude upravo u ovom regionu, što podrazumijeva i dolazak u Srbiju.

Dolazak Štajnmajera biće prilika i da se razgovara o posjeti Merkelove do kraja godine, tokom koje bi se sa srpskim rukovodstvom rezimirao dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine i predstavila očekivanja Berlina u nastavku ovog procesa. Merkelova je u Beogradu bila u avgustu 2011. i domaćin joj je bio tadašnji predsjednik Boris Tadić.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog