Region

Spomenik Gavrilo Principu na Kalemegdanu

BEOGRAD - Na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata Gavrilo Princip dobiće prvi spomenik u Beogradu, koji će biti otkriven najkasnije do juna na Kalemegdanu.

izvor: Agencije

Identičan spomenik Principu biće podignut i u Istočnom Sarajevu, pišu beogradske "Večernje novosti".

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od Vlade Srbije u okviru obilježavanja jednog vijeka od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata.

Postavljanje grandioznog spomen–obilježja planirano je, najvjerovatije, nedaleko od spomenika zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na samom ulazu u Kalemegdanski park, navode izvori lista.

Istoričar Mile Bjelajac napominje da je Srbija matica srpskog naroda koja bi trebalo da oda počast svakom Srbinu vrijednom istorije i ističe da je Princip bio borac za slobodu i da zaslužuje adekvatnu počast.

"Podizanje ovakvog spomenika nije teranje inata Evropi, koja bi kao `skladište starih vrednosti` trebalo da razume motive ovog čina. Princip je bio ubeđeni protivnik svake okupacije, a pravo na borbu za slobodu ne može da se negira", rekao je Bjelajac.

Princip i sarajevski atentatori danas počivaju u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, nedaleko od naselja Koševo, a skromna kapela jedini je spomenik mladim revolucionarima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog