Region

Perković izručen Njemačkoj

ZAGREB - Bivši funkcioner jugoslovenske Udbe Josip Perković izručen je Njemačkoj. Perković je za Minehn otputovao redovnom linijom Lufthanze nešto poslije 13h.

Izvor:Nezavisne novine

Prethodno je između Hrvatske i Njemačke dogovoreno da izručenje bude danas, piše Indeks.hr.

Perković je inače jutros odvezen iz svog stana u Zagrebu civilnim automobilom, oko 10.30. Indeks.hr najavio je ranije danas da se očekuje da on poleti nakon 13h. Jutarnji list piše da je Ustavni sud odbio žalbu Perkovićevog advokata Anta Nobila.

Hrvatski mediji oprezno su jutros prenosili predviđanja o tome kada će bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske Udbe zaista i biti izručen Njemačkoj, upravo zbog mogućnosti da cijeli proces bude zaustavljen ukoliko Ustavni sud usvoji žalbu Perkovićevog advokata Anta Nobila.

Pošto je ta žalba danas odbijena više nije bilo pravnih prepreka da Perković bude izručen.

Kako je ranije danas izjavio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, vlasti u Njemačkoj u međuvremenu su primile obavještenje da su hrvatski sudovi donijeli pravosnažnu presudu da Perković može biti izručen Njemačkoj, koja ga traži zbog ubistva emigranta Stjepana Đurekovića u Minhenu 1983.

Perkovićev advokat Ante Nobilo potvrdio je da je njegov klijent jutros odveden iz svog doma na Pantovčaku i da bi, prema njegovim nezvaničnim informacijama, mogao po podne biti izručen Nemačkoj.

"Policija je po Perkovića došla negde oko 10 sati i odvela ga u nepoznato, a do mene su stigle neslužbene informacije da bi ga hrvatska policija njemačkim kolegama mogla predati poslije podne na zagrebačkom aerodromu, odakle bi redovnim letom Lufthanze otputovao u Minhen", rekao je Nobilo agenciji Hina.

Bivši visoki funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković negirao je juče, u intervjuu za Dojče vele, umješanost u ubistvo Stjepana Đurekovića.

"S ubistvima nemam nikakvu vezu. Davno sam rekao: s ubistvom Đurekovića apsolutno nikakav dodir nemam, kao ni dodir s bilo čijom smrću", izjavio je Perković i dodao da se "bavio klasičnim obavještajnim poslom, na zaštiti hrvatskog teritorija".

On nije želio da kaže ko stoji iza tog ubistva, rekavši da nema dovoljno podataka.

Vrhovni sud Hrvatske odbio je u petak žalbe Perkovićeve odbrane i Državnog tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odobreno izručenje Perkovića Njemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Perković tvrdi da je žrtva lažnog svjedočenja Udbinog operativca Vinka Sindičića, koji je nedavo u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je po uputstvima njemačke tajne policije lažno svjedočio u slučaju Đureković.

Za razliku od slučaja Perković, sud u Velikoj Gorici u istom slučaju je zbog zastarjelosti odbio da izruči Zdravka Mustača.

U Njemačkoj će Perkovićevu odbranu preuzeti minhenski advokat Sep Jorg Zoglman. Nobilo je rekao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se odbrani Perkovića.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog