Region

Nikoliću uručen prijedlog za raspisivanje vanrednih izbora

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uručili su predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću Prijedlog za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih izbora, koji je danas usvojila Vlada Srbije.

izvor: Frontal

Zakonska procedura predviđa da predsjednik Srbije u roku od 72 časa od prijema Vladinog prijedloga raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Međutim, da bi izbori bili održani 16. marta, kako je ranije najavljeno, predsjednik bi izbore trebalo da raspiše najkasnije sutra, prenose beogradski mediji.

Vlada nakon današnje sjednice nastavlja rad u tehničkom mandatu, može obavljati samo tekuće poslove, ali ne i utvrđivati zakone i druge opšte akte, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

To znači i da ne može postavljati državne službenika na položaj u organima državne uprave, a pri ispunjavanju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnih i nadzornih odbora.

Na parlamentarnim izborima biće birano 250 poslanika.

Ustavom Srbije predviđeno je da prva sjednica novog saziva parlamenta mora biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih izbornih rezultata.

Skupština Srbije novu Vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca, inače se parlament raspušta i raspisuju novi izbori.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog