BiH

Fočo: Nema efkisanog lijeka za moral i principijelnost ljudi

BANJALUKA - Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đinita Fočo smatra da postoji prostor za unapređenje ovog sistema, koji je svugdje u svijetu podložan korupciji.

izvor: Srna

Ona je istakla da Agencije nema podataka o koruptivnom ponašanju u javnim nabavkama, jer nema ni procesuiranih slučajeva u BiH.

"Ne postoji efikasan lijek, ne postoji ni zakon koji će definisati moral i principijelnost ljudi u obavljanju poslova i radnih zadataka", rekla je Fočo za "Nezavisne novine".

Ona je ocijenila da je sistem javnih nabavki u BiH veoma dobro osmišljen, ali da je od početka bilo problema zbog nepostojanja kvoruma za odlučivanje Kancelarije za razmatranje žalbi, pri čemu se nagomilao veliki broj žalbi, što je napravilo probleme koji su se kasnije umnožili.

Fočo je dodala da je generalna percepcija javnosti u svijetu da se za javne nabavke uvijek veže korupcija, odnosno "lov u mutnom".

Ona je istakla da je stav Agencija za javne nabavke da se takse trebaju povećati u odnosu na raniju cijenu jer su postojali "profesionalni žalioci" koji su rušili postupke i odugovlačili postupke nabavke.

Prema njenim riječima, tokom 2013. godine u BiH je na javne nabavke potrošeno oko 2,893 milijardi KM sa PDV-om, ali u sistem je prijavljeno oko 4,680 milijardi KM sa PDV-om.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog