Region

Savjet bezbjednosti UN

Dačić: Pomirenje, ali ne i prihvatanje Kosova

NJUJORK - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je sinoć u Savjetu bezbjednosti UN da je Srbija spremna za normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu.

izvor: Srna

On je precizirao da je Srbija spremna za dijalog čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rješenja, ali da nije, niti će biti spremna da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Upozoravamo Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao našu slabost i da to ne koristi za afirmaciju samoproglašene nezavisnosti", poručio je Dačić na sjednici Savjeta bezbjednosti o situaciji na Kosovu.

Šef Unmika Farid Zarif ocijenio je na otvaranju sjednice Savjeta bezbjednosti da je briselskim sporazumom učinjen veliki napredak i da sada treba ohrabriti nove korake.

On je u obraćanju video-linkom iz Prištine ocijenio da se briselskim sporazumom jača povjerenje i komunikacija na terenu.

Povodom hapšenje Olivera Ivanovića, Zarif je ambasadore država članica Savjeta bezbjednosti upoznao da je došlo do protesta i zahtjeva za njegovo oslobađanje.

"Sve ovo pokazuje da će u primjeni briselskog sporazuma biti izazova i sada je važan korak usvajanje zakona lokalnih zajednica u opštinama sa srpskom većinom", istakao je šef Unmika.

Prema njegovim riječima, na sjeveru Kosova i Metohije uočljiva je zabrinutost povodom primjene sporazuma i zato se mora obezbijediti vidljiv napredak i odgovorno provođenje zakona.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog