Region

Tviteraši - nova opcija za glasanje?!

Beograd - Korisnici društvene mreže Tviter pokrenuli su inicijativu "Internet lista", na kojoj se nalaze korisnici te mreže i to kao učesnici predstojećih beogradskih i republičkih izbora.

Izvor:Tanjug

Istaknuti tviteraš Zoran Torbica kaže da je to reakcija na činjenicu da "na političkoj sceni već 20 godina kruže isti ljudi, sa istim obećanjima, na koja kasnije uglavnom zaborave" a ovako će, objasnio je, svaki korisnik Tvitera, koji ima ambiciju da učestvuje u političkoj trci, ali i politički program s kojim će da nastupi, moći da se prijavi na "Internet listu" i da, ukoliko ga tviteraši odaberu, učestvuje na izborima.

"Sam koncept "Internet liste" je da samo tviteraši mogu da pišu program, da predlažu, da budu predloženi i da glasaju", objasnio je Torbica.

Uvjeren da su društvene mreže posljednjih godina pokazale veliki kapacitet da mobilišu građane Srbije za angažovanje u zajedničkom cilju, poput skupljanja pomoći za stanovnike Kraljeva pogođene zemljotresom ili novca za liječenje Tijane Ognjanović, Torbica navodi da se Tviter zajednica pokazala kao veoma odgovorna i sa dobrim rješenjima koje su "mudriji političari usvajali".

Ideja je, podvukao je Torbica, da tviteraši nakon ulaska u gradski ili republički parlament zastupaju program zbog kojeg su izglasani odgovorno i prema svojoj savjesti.
"I ljudima koji nisu tviteraši ti programi mogu da se svide. Ovdje nemate lidere, i ne može partija da ti kaže kako ćeš da radiš. Ovdje svako ima svoj integritet, izložen je javno i mora po savjesti da radi. Ako pogriješi to će se odmah vidjeti. Kontrola preko društvenih medija je mnogo bolja nego bilo koja druga", smatra Torbica.

Kada je riječ o programu koji nude tviteraši, Torbica navodi da to može biti bilo koja tema koja muči građane Srbije.
"Svako može da kandiduje ono što ga boli i ono što misli da treba da se riješi, a drugi tviteraši glasaju prema tome koliko misle da im je to prioritet. Veoma je zanimljivo da sada dominiraju programi koji se bave informatizacijom, odnosno rješavanjem e-uprave, podsticanjem zapošljavanja mladih, samozapošljavanjem, smanjenjem administracije. Vidi se da dosta ljudi razmišlja na isti način", rekao je Torbica.

On je dodao i da će konačne liste tviteraša uskoro biti predate Gradskoj i Republičkoj izbornoj komisiji, a da u međuvremenu svako ko ima Tviter može da svoj glas da na sajtovima www.internetlista.rs i www.internetlistasrbija.rs.

U Srbiji, prema njegovim procjenama, ima između 200.000 i 400.000 korisnika Tvitera, od kojih je oko 60 odsto između 18 i 40 godina.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog