Vijesti

Dodik: Proteste u RS organizovala su udruženja koja okupljaju Bošnjaci

DOBOJ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Doboju da je BiH u krizi koju je prouzrokovala Federacija BiH, čija vlast nije sposobna da je kontroliše.

izvor: Srna 

Dodik, koji je lider SNSD-a, istakao je da se od početka događaja u FBiH pokušava nametnuti priča da je "navodno u BiH nešto problematično sa stanovišta onoga što se dešava u FBiH i da se izlazak iz te eskalacije pokušava prenijeti na Republiku Srpsku".

On je ukazao da su, na osnovu podataka obavještajne i bezbjednosne zajednice, organi bezbjednosti Republike Srpske preduhitrili plan da u prošli petak nekoliko autobusa sa demonstrantima iz Zenice krene ka Doboju u namjeri da stvore istu situaciju, kao i da se pokušalo iz Tuzle preusmjeriti jedan broj demonstranata u Bijeljinu.

Dodik je na javnoj tribini "Aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj", koju je organizovao Gradski odbor SNSD-a Doboj, zahvalio građanima za razumijevanje što nisu nasjeli na provokacije i što su svjesni situacije i opasnosti koje prijete.

On je istakao da je svjestan da u Srpskoj postoje ekonomsko-socijalni problemi, ali je i ukazao da širenjem pompeznih i lažnih izjava o stanju u Republici Srpskoj opozicija pokušava dobiti simpatije građana.

"Spremni smo kao vlast da izađemo pred građane na izborima i da im obezbijedimo valorizaciju onog što radimo", poručio je Dodik.

On je naglasio da podržava dejtonsku strukturu, ali da Republika Srpska neće imati ništa protiv rekonstrukcije Federacije ako postoji dogovor u tom entitetu.

"Republika Srpska neće biti talac ove situacije", istakao je Dodik, dodajući da federalne vlasti generišu probleme dugo vremena i usporavaju evropski put BiH.

Dodik je kao ključni problem naveo odnose između Bošnjaka i Hrvata koji se prenose i na strukture federalne vlasti, neriješene odnose kantona i federalnog nivoa, što je i dovelo do kulminacije koja je eskalirala nasiljem.

"Nemire u FBiH predstavljaju ljudi koji su ranije bili vođe `talačke krize` kada je blokiran rad parlamenta BiH u trenutku kada se donosio zakon o jedinstvenom matičnom broju", napomenuo je Dodik, naglašavajući da je neusvajanje zakona o prebivalištu glavni uzrok sadašnjih nasilja.

On je ukazao na činjenicu da se politički ciljevi nastoje rješavati silom navodno gladnih i siromašnih ljudi, a da je evidentno da izjave federalnih funkcionera i zahtjevi udruženja tokom protesta ukazuju da je riječ o primarno političkim ciljevima koji su trebali da proizvedu ovakve demonstracije.

"Proteste u Republici Srpskoj organizovala su udruženja koja okupljaju Bošnjaci ili su naslonjena na razna federalna udruženja", izjavio je Dodik, dodajući da ona kao takva nisu sprečavana pod uslovima da se provode u skladu sa zakonom.

Dodik je upozorio da sve što ide ka nepoštivanju Republike Srpske znači suočavanje sa snagom same Srpske i njenih zakonskih mjera, koje on kao predsjednik namjerava preduzeti na tom planu bez obzira na nacionalnost onih koji je dovode u pitanje.

Na današnjoj javnoj tribini "Aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj" u Doboju prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog