Vijesti

"Opozicija priželjkuje proteste"

Dodik: SDS učestvovao u globalnoj pripremi haosa u Srpskoj i BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je plan bio da se protesti iz Federacije BiH prošire na cijelu Srpsku, što su prihvatile opozicione partije predvođene SDS-om i PDP-om.

izvor: Srna 

"SDS je učestvovao u globalnoj pripremi haosa u Srpskoj i BiH. Ta stranka je faktor nestabilnosti", ocijenio je Dodik, napomenuvši da bezbjednosna situacija u Srpskoj nije upitna i da se neće dozvoliti njeno narušavanje.

Dodik je naglasio da su stranci nezadovoljni situacijom u BiH i da žele da sruše jaku vlast u Srpskoj i centralizaciju BiH.

Predsjednik Srpske je istakao da je međunarodna zajednica u BiH nametala ekonomske i druge reforme, te da ona ima koncept destabilizacije Srpske, što aktuelna vlast neće dozvoliti.

"Republika Srpska mora imati stabilost kako bi očuvala ustavnu poziciju, jer postoji dio stranaca koji promovišu koncept devastiranja i ukidanja Srpske. Naš opstanak na ovim prostorima zavisi od snage Srpske koja ne smije biti manja od postojeće", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da su 99 odsto demonstranata Bošnjaci i da pojedince plaćaju iz kancelarije Nataše Kandić /izvršnog direktora Fonda za humanitarno pravo u Srbiji/.

"U Srpskoj ne smijemo biti naivni, jer se želi kreirati novo uređenje BiH u kom ne bi bilo entiteta. Republika Srpska može opstati samo sa jakom strukturom vlasti", precizirao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska od prenosa nadležnosti na nivo BiH nije imala nikakve koristi i da će Srpska poštivati Dejtonski mirovni sporazum.

Predsjednik Srpske je dodao da je ponosan na borce i studente koji su odbili da krenu u proteste.

Govoreći o zahtjevima za održavanjem prijevremenih izbora u Srpskoj, Dodik je rekao da će ih SNSD podržati ukoliko ih želi opozicija.

"Podrška meni i SNSD-u je najveća u Republici Srpskoj. Predstavnicima opozicije Mladenu Bosiću, Mladenu Ivaniću i Draganu Čaviću stranci su krajem prošle godine rekli da na izborima ne mogu pobijediti SNSD", istakao je Dodik.

On je precizirao da Bošnjaci traže centralizaciju izbornog procesa što je neprihvatljivo, te da SNSD nema koalicioni odnos sa strankama iz Federacije BiH.

Predsjednik Srpske je rekao da je opozicionarima rečeno da se u Srpskoj mora dogoditi ulica, jer ne žele vlast koja će sarađivati sa Rusijom.

"Znamo da postoje problemi sa kojima se susreće Srpska, ali se trenutno realizuju značajni infrastrukturni projekti u Srpskoj među kojima je i izgradnja termoelektrane `Stanari`. U vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a firme su prodavane u bescijenje i znamo kakav je bio standard građana", istakao je Dodik, te pozvao sve političke snage u Srpskoj na dijalog.

On je izjavio da vlast i institucije Srpske imaju zadatak da Republika Srpska ostane mirna i da ne budu stvorene pretpostavke za masovne ustavne promjene u BiH.

Dodik je ocijenio da je Republika Srpska stabilna i sigurna u svakom pogledu, te istakao da su protesti u Federaciji BiH politički obojeni, a da su ih u Srpskoj organizovale bošnjačke nevladine organizacije i političke partije.

Komentarišući sastanak u Beogradu sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da je sastanak bio veoma bitan i da je važno što je Srbija reagovala brzo.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog