Region

Regija

Marko Đurić: Srbija će uvijek stajati uz Republiku Srpsku

BEOGRAD - Srbija je danas u znatno boljoj međunarodnoj poziciji i nastaviće da sav svoj uticaj, autoritet i kredibilitet upotrebljava za to da interesi srpskog naroda u Republici Srpskoj budu zaštićeni, rekao je savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

izvor: Srna

"Srbija će uvek stajati uz Republiku Srpsku. Mi u potpunosti razumemo težinu i ozbiljnost situacije u kojoj se naš narod preko Drine nalazi", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

Komentarišući proteste u Federaciji BiH, visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije /DSS/ Slobodan Samardžić rekao je da je manipulacija Zapada vrlo svjesno usmjerena da uništi ono što postoji i što je napravljeno kao dobro, a to je Republika Srpska, te da je "uvedu u blato Federacije BiH".

On je rekao da je primijetna manipulacija od dijela međunardone zajednice koja hoće da zamijeni teze i da kaže da cijela konstrukcija BiH ne valja.

"U ovom slučaju nefunkcionalna je Federacija. To je problem. Kada je krenuo butmirski proces pre tri godine, oni nisu reformisali Federaciju, nego su hteli da reformišu celu BiH, da nametnu institucije i nadležnosti za celu BiH", naglasio je Samardžić.

On je rekao da se FBiH sastoji od deset kantona i 11 skupština i da ne treba zaboraviti da je ona napravljena takva u Vašingtonu prije Dejtonskog sporazuma i kao takva je ušla u savez sa Republikom Srpskom, koja je takođe napravljena ranije.

Samardžić je istakao da su u međunarodnoj zajednici, poslije 20 godina, shvatili da je FBiH neodrživa struktura i da ne može da se plaća tolika administracija, te da je socijalni bunt u tom entitetu posljedica toga.

On je naglasio da je "Zapad toj Federaciji dao nekoliko puta više pomoći i kredita, nego Republici Srpskoj, a Republika Srpska ima jednu sređenost, mir i jednu vrstu privrednog djelovanja i razvoja koji ne izaziva konflikte.

"Brisel, Ketrin Ešton i razni ljudi oko nje govore o tome da bi trebalo sada da vojska EU dođe u BiH i sređuje stvar. Traže vanredne izbore na nivou BiH. Znači, hoće da uvuku Republiku Srpsku zato što im je projekat propao", kaže Samardžić.

Samardžić je ocijenio da "za razliku od Republike Srpske, Srbija ispunjava svaki nalog EU, dodvši da bi u EU najviše voljeli da u Srpskoj imaju rukovodstvo kakvo je u Srbiji, odnosno potpuno kooperativno".

"Tamo u Republici Srpskoj narod drugačije funcioniše i ne postoji nikakva mogućnost da se poremeti taj čvrsti nacionalni homogeni osećaj za vrednost Republike Srspke. Ovde u Srbiji to ne vredi, država može da se raspadne, idemo srećni u EU i zato ne vidim neke trajne garancije Srbije za ovu poziciju Republike Srpske", rekao je Samardžić.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog