BiH

Robna razmjena BiH i Rusije u stalnom porastu

Robna razmjena BiH i Rusije u stalnom je porastu i sada na godišnjem nivou iznosi više od 700 mil USD, rekao je juče u Sarajevu zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksej Meškov, navodi portal "Capital".

Izvor:Ekapija    

On je u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH svoju posjetu BiH okarakterisao kao dalje zalaganje za dinamičnijim razvojem ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, tome u prilog govore činjenice da je ruska kompanija "Gazprom" prisutna u oba entiteta s ozbiljnim planovima za daljim ulaganjima, da je uspostavljena redovna avionska veza između Moskve i Sarajeva i dolazak najveće ruske banke Sberbank na tržište BiH, koja ima ozbiljne ekonomske namjere i planove.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Rusija iskrena u svojoj težnji da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja s kojom će nastavi graditi i dalje unapređivati odnose u svim segmentima.

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su da je dolazak Meškova veoma značajan, kako politički, tako i ekonomski, te istakli da se Rusija značajno penje na ljestvici onih koji ulažu u privredu BiH, na čemu su i ovom prilikom zahvalili.

Oni su istakli da treba učiniti dodatne napore na obje strane, s ciljem da se trgovinska razmjena između dvije zemlje više izbalansira.

Jedan od načina da do toga i dođe jeste da što prije budu doneseni određeni sporazumi koji će pomoći daljoj ekonomskoj saradnji, kao što su sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sporazum o uzajamnoj zaštiti investicija između dvije zemlje.

Razgovarano je i o energetskom projektu "Južni tok", koji ima veliki ekonomski značaj, a za koji je ocijenjeno da treba biti usklađen s direktivama EU iz ove oblasti.

Kako prenosi "Capital", bilo je riječi i o uslovima vraćanja međusobnih dugovanja Rusije i BiH.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog