Vijesti

Meteoalarm BiH

BiH ušla u evropski sistem upozorenja na prirodne nepogode

Bosna i Hercegovina više neće biti siva mrlja na mapi Evrope, već dio porodice od 34 države koje svakodnevno objavljuju upozorenja na opasne meteorološke pojave u okviru programa Meteoalarm.

izvor: Agencije

Na juče održanoj ceremoniji "lansiranja" Meteoalarma u BiH, koja je održana u Sarajevu, istaknuto je da se radi o sistemu koji pruža pravovremena upozorenja o potencijalno opasnim vremenskim pojavama koje izdaju hidrometeorološke službe u tim državama.

Uz pomoć Meteoalarma moguće je vidjeti gdje u Evropi vrijeme može postati opasno, ali i brojne druge informacije u vezi s vremenom.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo (FHMZ) i Republički hidrometeorološki zavod Banjaluka (RHMZ) od danas tako počinju operativno izdavati prognoze opasnih vremenskih pojava kroz Emma Eumetnet projekt Meteoalarm.

"Svjesni da prirodne katastrofe ne poznaju granice, kao imperativ svih država regiona postavlja se jaka prekogranična saradnja koje će rezultirati zajedničkim aktivnostima na jačanju kapaciteta izgradnje otpornosti na prirodne nepogode", istakao je u svom obraćanju direktor FHMZ Almir Bijedić.

To se prije svega, kako je dodao, odnosi na razmjenu podataka i vremenskih prognoza.

Pomoćnik direktora RHMZ Igor Kovačić je rekao da je mnogo posla obavljeno, ali da pravi posao počinje tek sada.

"Sada pratimo rad svih meteoservisa, i oni naš, pa možemo razmjenjivati informacije na jedinstvenom jeziku i uz pomoć boja", dodao je Kovačić.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog