Vijesti

Iz drugih medija

Evropska tačka na slučaj "Sejdić-Finci" - kočenje napretka i/ili raspakivanje Dejtona?

Šta se krije iza povlačenja Evropske unije iz pregovora o rješavanju slučaja „Sejdić-Finci“. Bosić: Srpska u „raspakivanju Dejtona“ ne bi dobro prošla, smatra lider SDS, a prenose beogradske Novosti.

izvor: Frontal

U tekstu pod naslovom "RS: “Dejton 2“ je opasna priča" Novosti pišu da se Evropska unija definitivno povukla iz procesa sprovođenja odluke „Sejdić-Finci“, a da je evropski komesar za proširenje Štefan File jasno stavio do znanja domaćim političarima da je EU zaključila svoj angažman po ovom pitanju.

File je upozorio i da primjena odluke „Sejdić i Finci“ nije ni umišljeno ni virtuelno pitanje, već „međunarodna obaveza BiH na njenom putu ka EU“.

- Konkretne posljedice kraha političkih pregovora o ovom pitanju su izostanak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i nemogućnost podnošenja kredibilne aplikacije BiH za članstvo u EU - rekao je File, prenose Novosti.

Sa druge strane, navodi se da političari iz Srpske sumnjaju da je File zakazao sastanak u Sarajevu, unaprijed ga osudivši na neuspjeh.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić za „Novosti“ otkriva da je na sastanku Filea sa liderima političkih partija u Sarajevu jedan od diplomata iz EU rekao da „ukoliko ne bude dogovora oko slučaja ‘Sejdić-Finci’ može svašta da se očekuje, pa i ‘Dejton 2’ ili ‘EU 1’“.

- Upitao sam da li oni znaju da pojedinci koji sjede za stolom to jasno i priželjkuju, te da li je to poziv da se ne napravi nikakav dogovor. Nisam dobio odgovor. Smatram da je trenutna situacija vrlo osjetljiva po Srpsku i da treba sa velikom pažnjom pratiti slijedeće poteze EU - rekao je Bosić.

On ističe da je odranije poznato da i Hrvati i Bošnjaci, svako iz svojih razloga, zagovara promjenu Dejtonskog sporazuma, jer jedni traže treći entitet, a drugi ukidanje entiteta.

- Ono što nije jasno je stav Srpske po tom pitanju. Mi smatramo da je to više nego opasna igra i da u „raspakivanju Dejtona“ Republika Srpska sigurno ne bi prošla dobro - smatra Bosić.

Politički analitičar Tanja Topić za „Novosti“ kaže da je izjava Filea svakako novi momenat u cijelom procesu i da govori o razočarenju EU u političare u BiH.

- File je jasno rekao da EU diže ruke od daljeg učešća u pregovorima o slučaju „Sejdić-Finci“, odnosno od dalje medijacije oko ovog pitanja. Političarima u BiH EU je poručila: loptica je sada u vašem dvorištu, tamo gdje i pripada - kaže Topićeva.

Ona ističe da to ne znači apsolutno dizanje ruku EU od BiH i njenog evropskog puta, jer zvaničnici EU stalno govore da su BiH vrata EU otvorena, ali da izjava Filea znači i da EU više neće BiH „vući za rukav“ kako bi ušla u njeno članstvo.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog