Vijesti

Centar za socijalni rad Banja Luka

Svaki mjesec deset novih zahtjeva za novčanu pomoć

BANJALUKA - Prijemna kancelarija Centra za socijalni rad Banjaluka mjesečno zaprimi do 10 novih zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, rekla je koordinator za saradnju sa partnerima Centra Sanja Malić.

izvor: Srna

Ona kaže da je, bez obzira na nove zahtjeve, broj korisnika ovog prava posljednjih godina konstantan i iznosi oko 600 godišnje.

Malićeva je istakla da trenutno pravo na mjesečnu novčanu pomoć ostvaruju 593 korisnika i njihove porodice, koji dobijaju između 121 KM i 242 KM, u zavisnosti od broja članova porodičnog domaćinstva.

Ona je pojasnila da mjesečna novčana pomoć za pojedinca iznosi 121 KM, za dva člana 161 KM, za tri člana 193 KM, za četiri člana 218 KM i za pet i više članova porodice 241 KM.

"Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, pravo na novčanu pomoć imaju odrasla radno nesposobna lica, lica starija od 65 godina koja nemaju srodnika koji su obavezni da ih izdržavaju, te lica čiji mjesečni prihod nije dovoljan za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", kaže Malićeva.

Ona ističe da su korisnici prava na novčanu pomoć uglavnom lica starija od 50 godina kojima je ograničena radna sposobnost ili koji su radno nesposobni.

Sredstva za isplatu novčane pomoći izdvajaju u istim iznosima budžet grada Banjaluka i budžet Republike Srpske.

"U 2013. godini je na ime ovog prava isplaćeno ukupno 959.270 KM, a i u 2014. godini su planirana približno jednaka sredstva, s obzirom da je broj korisnika otprilike jednak iz godine u godinu“, zaključila je Malićeva.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog