Region

Hrvatska - Srbija

Pusić u posjeti Beogradu - posljednja šansa za dogovor vlasti o međusobnim optužbama?

Kako prenosi RTS profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocijenio je da današnji dolazak hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova Vesne Pusić u Beograd, tokom kojeg će se sastati sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, predstavlja posljednji pokušaj da se spor dvije zemlje po tužbi i protivtužbi za genocid riješi van suda.

izvor: RTS

Dolazak Pusićeve predstavlja posljednji pokušaj, u minut do dvanaest, da se nešto riješi bez suda, ili barem da se smanji jaz između dvije države koji će suđenje donijeti, rekao je Simić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je i Beogradu i Zagrebu jasno da nema osnova za tužbe. "I hrvatskim pravnicima je jasno, počevši od prvog pravnika, predsjednika Iva Josipovića koji je pisao tužbu, i nemaju ni oni iluzija, kao ni naši pravnici koji smatraju da bi vansudsko poravnanje bilo bolja osnova za odnose dvije zemlje", rekao je Simić.

"Ako druge nema onda ćemo se suditi pa će nam Međunarodni sud u Hagu reći zašto smo ratovali ako to ni sami u ovom trenutku ne možemo da dokučimo", kaže Simić.

Iznošenje dokaza pred sudom sigurno će uzburkati duhove, rekao je Simić i istakao da ni zvanična partija premijera Milanovića, ni opoziciona ne drže pod kontrolom zbivanja u zemlji.

"Vidjeli smo šta rade branitelji u Vukovaru, uklanjanje dvojezičnih ploča, aktiviranje vjerskih krugova. Hrvatska je u interesantnom procesu... jer ono kroz šta Hrvatska prolazi je vrlo poučno i za nas i mislim da bi tu prošlost o kojoj će se suditi trebalo držati pod kontrolom", objašnjava Simić.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog