Region

Srbija i Hrvatska saglasile su se da nema povlačenja tužbe i protivtužbe

Vučić: Teško je reći da cveta ljubav, ali imamo dobre i racionalne odnose

Srbija i Hrvatska saglasile su se da nema povlačenja tužbe i protivtužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali da ne treba trovati odnose zbog toga, istakli su na sastanku u Beogradu prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Izvor:Srna

"Saglasili smo se da nema povlačenja tužbe i protivtužbe, ali će zajedničkim naporima Srbija i Hrvatska pokušati i dati sve od sebe da to što rade sudovi, pravo i pravda bude pitanje rješavanja odnosa prošlosti, a da se zemlje bave budućnošću, da ne truju odnose zbog toga što vide različito događaje iz prošlosti", rekao Vučić.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka u Vladi Srbije, istakao da je to važno zbog generacija koje dolaze.

"Mnoge nevladine organizacije govore o neophodnosti katarze na obje strane. Srpska strana smatra da je najvažnije šta će se raditi u budućnosti, a svaka strana dokazivaće istinitost stavova tužbe. Da li će biti produktivno ili ne, plašim se da niko neće imati koristi od toga", dodao je Vučić.

On je rekao da je hrvatska strana smatrala da nisu ispunjeni uslovi za povlačenje tužbe u vezi sa podacima o nestalima, te dodao da je srpska strana učinila sve što je mogla, ali više podataka nije imala i ne može da preda nešto što nema.

"Sada će obe strane ići da dokazuju genocid. Mi u sudnici nećemo ćutati, niti biti bez argumenata, a verovatno neće ni Hrvatska ćutati, ali to ne sme dizati strasti među našim narodima", naglasio je Vučić.

On kaže da je zamolio Pusićevu za drugačiji odnos Hrvatske po pitanju srpske manjine u toj zemlji u zaštiti njihovih prava i da je od nje dobio odgovor, ali nije naveo koji, dodajući da je ponosan što se u Srbiji ne ruše table sa latinicom i da se nada da će se u Hrvatskoj početi poštovati ćirilica.

"Zadovoljan sam postignutim odnosima u realnim okvirima. Teško je reći da cveta ljubav, ali imamo dobre i racionalne odnose", istakao je Vučić.

Pusićeva je rekla da su postojale želje i napori da se pitanje međusobnih tužbi za genocid Srbije i Hrvatske riješi, ali da se nije uspjelo i da preduslovi nisu bili ispunjeni, kao što je hrvatski zahtjev za spiskovima nestalih.

"Ali, šta se bude dešavalo na suđenju, saglasni smo da je to pitanje rješavanja prošlosti", rekla je Pusićeva, navodeći da je posao dvije zemlje da vode brigu o budućnosti i da budu servis građanima, kao i da imaju odgovornost za stabilnost regiona.

Ona smatra da mjesec dana, koliko će trajati iznošenje argumenata pred sudom, neće nimalo biti ugodno, ali da šta god se događalo, to je stvar prošlosti, a ne današnje politike i to ne treba da se prelije na današnje odnose dvije zemlje.

"Ta trauma u našim odnosima biće još dugo na dnevnom redu, ali ne i politike", rekla je Pusić.

Srbija je Hrvatskoj danas kao poklon predala 38.439 vojnih aerofoto i ortofoto snimaka, pravljenih tokom 60-godina prošlog vijeka, kako bi se pomoglo Hrvatskoj u legalizaciji objekata, čime je pokazala da želi dobre i prijateljske odnose.

Dogovoreno je da će dvije zemlje zajednički tražiti od EU pomoć za finansiranje projekata obnove željezniče pruge između Beograda i Zagreba, a već u aprilu trebalo bi da počne razgovor dvije zemlje o tom projektu.

Na ovom sastanku Hrvatska je pokrenula pitanja nestalih osoba, a Srbija pitanja srpskih izbjeglica i regionalnog programa zbrinjavanja, kao i moguće ukidanje statusa izbjeglica 2014. godine po preporuci UNHCR-a.

U Hagu je za ponedjeljak, 3. marta, zakazan proces po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Predviđeno je da argumente prvo od 3. do 7. marta izloži Hrvatska, a da Srbija sa svojim argumentima pred sud izađe od 10. do 14. marta.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog