Vijesti

Ukrajina - kriza

Janukovič u ruskoj bazi u Sevastopolju?

KIJEV - Ukrajinski mediji izvijestili su da se predsjednik Vikotor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

izvor: Agencije

Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, prenio je "Glas Rusije".

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je ranije rekao da je Janukovič, poslije odluke parlamenta o njegovoj smjeni u subotu, krenuo ka vojnom aerodromu Belbek na Krimu, ali da je odustao i otišao u drugom smjeru poslije saznanja da ga tamo čekaju novoimenovani šefovi ministarstva policije i državnih bezbjednosnih službi.

Objavljujući da je za Janukovičem izdat nalog za hapšenje, Avakov je naveo da je Janukovič, u svojoj privatnoj rezidenciji u regionu Balaklava na Krimu, okupio svoje obezbjeđenje i rekao im da izaberu hoće li da ostanu sa njim.

Neki su odlučili da ga napuste i uzeli su oružje zvanično registrovano, da bi ga predali vlastima na Krimu, naveo je Avakov.

Građani izabrali novog gradskog šefa u Sevastoplju

Istovremeno poslanici gradske skupštine u Sevastoplju, ukrajinskoj luci u kojoj je od 1783. godine smještena ruska Crnomorska flota, izabrali su biznismena Alekseja Čalija za šefa gradske administracije.

Njegovo imenovanje zatražilo je nekoliko hiljada građana koji su izašli na ulice Sevastopolja da bi se usprotivili demonstracijama na "Majdanu" u Kijevu i da bi samostalno donijeli odluku o svojoj sudbini, prenio je Itar tas.

Na zahtjev okupljenih, koji su uzvikivali “Čali“ i “Rusija“, sazvana je vanredna sjednica gradskog parlamenta, a poslanici su jednoglasno usvojili odluku o osnivanju novog upravnog tijela, na čijem je čelu Čali.

On je dobio zadatak da odmah formira organe sa izvršnim ovlaštenjima. Nekoliko hiljada demonstranata pozdravilo je ove odluke na skupu ispred sjedišta gradske uprave.

Skup je trajao do kasno u noć, a jutros se na zgradi gradske uprave vijori ruska zastava.

Juče je dosadašnji gradonačelnik Vladimir Jacuba podnio ostavku i napustio redove Stranke regiona.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog