Vijesti

Obrazovanje u RS

Pravdanje izostanaka od strane oba roditelja - preoštra mjera ili efikasan sistem

Prvobitna informacija iz obrazovnih ustanova da izostanak sa časova moraju pravdati oba roditelja, zbunila je mnoge đake i roditelje.

izvor: RTRS

Obaveza oba roditelja da pravdaju izostanke sa nastave preoštra je i neopravdana, izričiti su roditelji. Smatraju da treba tražiti drugi način sprečavanja izostanaka.

Neće biti potrebno da đačke izostanke pravdaju oba roditelja, kažu u Pedagoškom zavodu.

Radi smanjenja broja izostanaka, Republički pedagoški zavod predložio je program mjera za utvrđivanje izostanaka učenika u osnovnim i srednjim školama.

"Bespotrebno se digla tolika priča, zbog toga što je svaka škola na osnovu našeg programa napravila vlastite programe. Mogla je uzeti tu mjeru da oni procijene , jer oni najbolje poznaju roditelje i učenike. Ukoliko jedan učenik izostaje i uvijek jedan roditelj pravda onda bi to trebalo provjeriti kod drugog roditelja i obavijestiti ga", ističe Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Predloženi program je do sada dao željene rezultate. Ako bude dosljedno primjenjivan, mogao bi uticati na znatno smanjenje izostanaka. Zbog toga su negodovanja roditelja bezrazložna, smatraju provjetni radnici.

"To je samo jedna od preporuka koja nije obavezujuća. Repubublički Pedagoški zavod je svim školama dao prostora da one za svoju školu urede taj način pravdanja izostanaka, tako da je to jedna od mjera koja, opet kažem, nije obavezjuća. To znači nećete imati potrebu da svi roditelji dolaze, jer imate porodice koje nisu kompletne i nije moguće na takav način pravdati časove", navidi Željka Opačić, direktor Osnovne škole "Ivo Andrić".

Iz godine u godinu sve je veći broj izostanaka učenika sa nastave, što je zabrinjavajuće, smatraju u Ministarstu za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

S psihološkog aspekta – veliki dio krivice snose roditelji. Uticaj obrazovnih institucija izuzetno je važan, ali je prioritet na porodici. Ako imate podršku roditelja svi problemi mogu biti riješeni.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog