Vijesti

Klinički centar Banjaluka uveo više od 20 novih usluga

Klinički centar Banjaluka u 2013. godini uveo je više od 20 najsloženijih novih medicinskih procedura.

izvor: Frontal

Kako ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi uvođenjem medicinskih procedura koje su do sada rađene u drugim regionalnim medicinskim centrima, značajno su smanjeni troškovi liječenja pacijenata u Republici Srpskoj.

„Svi medicinski profesionalci u Kliničkom centru Banjaluka vrlo ozbiljno shvataju važnost stalnog usavršavanja u svim oblastima medicine, jer samo na taj način možemo našim pacijentima da obezbijedimo adekvatnu medicinsku zaštitu koja ne zaostaje za velikim regionalnim ili svjetskim zdravstvenim ustanovama. Naši ljekari se stalno usavršavaju, nadograđuju svoje znanje koje nesebično dijele s kolegama, i zahvaljujući tome, danas je realnost ono što je prije samo nekoliko godina bilo nezamislivo- da se najrazličitija, najsloženija oboljenja liječe u Republici Srpskoj, u Kliničkom centru Banjaluka“, rekao je dr Boris Goronja, pomoćnik direktora Kliničkog centra Banjaluka za medicinska pitanja.

Pored transplantacije bubrega koja se u Republici Srpskoj radi samo u Kliničkom centru Banjaluka, Zavod za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Banjaluka jedini u Bosni i Hercegovini radi primjenu čestica radioaktivnih supstanci na oboljele organe. Klinika za ortopediju jedina u Republici Srpskoj radi složenu operaciju stabilizacije kičmenog stuba gdje se osteosintetski materijal ugrađuje na više mjesta u kičmenom stubu.

Klinika za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Banjaluka od prošle godine obavlja minimalno invazivne, laparoskopske operacije kod djece, te operacije ravnog stopala (stop screw) i osteoindikciju koštanih cista. Ljekari Klinike za kardiovaskularne bolesti rade ugradnju stentova u koronarne i periferne krvne sudove, te ponovno uspostavljenje cirkulacije oštećenih krvanih sudova i ugradnju najsavremenijih pejsmejkera.

U Klinici za neurologiju obavlja se ugradnja stenta krvnih sudova vrata. Ljekari Klinike za neurohirurgiju od prošle godine uspješno operišu krvareću aneurizmu, dok se u Klinici za vaskularnu hirurgiju sanira krvarenje abdominalne aorte.

U KC Banja Luka najavljuju da će i u ovoj godini nastaviti trend usvajanja novih medicinskih zahvata, te edukacije ljekara i medicinskih tehničara.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog