BiH

Podsticaj od 388.000 KM za zapošljavanje mladih

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se realizuje uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju danas je potpisivanjem ugovora sa 11 nevladinih organizacija pokrenuo niz lokalnih inicijativa ukupne vrijednosti 388.000 KM kojima će se u narednih godinu dana obezbijediti zapošljavanje najmanje 120 mladih osoba širom BIH.

izvor: Frontal

Ugovorima o saradnji definisano je i da 700 mladih bude uključeno u razne vidove obuka i aktivnosti koje će im pomoći da pronađu posao.

Cilj saradnje sa nevladinim organizacijama je da se motivišu mlade osobe do 30 godina starosti za aktivno traženje posla i podstaknu lokalne zajednice da daju svoj doprinos povećanju stope zaposlenosti mladih. Planirana su tri projekta iz oblasti obrade drveta i metala, pet projekata iz oblasti poljoprivrede, tri iz tekstilne industrije i jedan koji će razvijati program volontiranja.

Aktivnostima će prevashodno biti obuhvaćeni mladi kroz Klubove za traženje posla koje je projekat YEP pokrenuo širom BIH u saradnji sa Federalnim Zavodom za zapošljavanje, kantonalnim službama za zapošljavanje i JU Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske.

Do sada je otvoreno 19 Klubova, u kojima mladi prolaze tronedeljnu besplatnu obuku za aktivno traženje posla, a nakon toga imaju i 6 mjeseci savjetodavne podrške.

- Na javni poziv Projekta za uključivanje lokalnih NVO organizacija pristiglo je 87 projekata. Komisija je kao ključni kriterij u odabiru projekata analizirala broj mladih koji će dobiti zaposlenje, te efekte koje će imati u zajednici u kojoj se sprovodi. Projekat će finansirati ove aktivnosti bespovratnim grantovima u iznosu od 270.000 KM, dok će se preostalih 30 posto finansirati iz budžeta NVO organizacija i lokalnih zajednica – izjavio je Ranko Markuš, rukovodilac YEP projekta.

Aktivnosti NVO inicijativa biće sprovedene u ukupno 10 gradova, a podrazumevaju obuku mladih za obavljanje djelatnosti iz navedenih područja rada i pružanje podrške za samozapošljavanje ili pomoć u zapošljavanju. Kroz ovu inicijativu takođe će biti urađena serija istraživanja o stavovima mladih i kapacitetima civilnog društva za njihovo zapošljavanje.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog