Vijesti

Univerzitet u Banja Luci - treći u BiH, 4.977 u svijetu

BANJALUKA - Univerziteti u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu zauzeli su 4.977. i 10.948. mjesto u svijetu, a treće i 13. u BiH na najnovijoj Vebometriksovoj rang-listi svjetskih univerziteta, koja ih rangira prema količini veb-publikacija koje proizvede i uticaju koji te publikacije imaju, odnosno indeksa citiranosti koji ostvare.

izvor: Srna

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske je rečeno da ovo rangiranje obavlja Sajbermetriks lab, istraživačko tijelo koje radi pri Španskom nacionalnom istraživačkom savjetu iz Madrida, te da je cilj ove vrste rangiranja povećanje prisustva akademskih i istraživačkih ustanova na internetu i promovisanje slobodnog pristupa rezultatima naučnog istraživanja.

"Namjera je, dakle, motivisati institucije i pojedince u akademskoj i naučnoj zajednici da njihovo prisustvo na internetu reflektuje njihove aktivnosti i značaj", navode u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na Vebometriksovoj rang-listi Univerzitet u Banjaluci je bolje rangiran od svih svojih organizacionih jedinica - od njih 16 svoje mjesto na rang-listi je našlo 11, odnosno pet fakulteta uopšte nije na Vebometriksovoj rang-listi, što znači da je njihova prisutnost na internetu nezadovoljavajuća.

Organizacione jedinice Univerziteta u Banjaluci rangirane su redoslijedom: Elektrotehnički fakultet, Ekonomski, Prirodno-matematički, Poljoprivredni, Akademija umjetnosti, Šumarski fakultet, Fakultet političkih nauka, Filološki fakultet, Mašinski fakultet, Rudarski fakultet, Medicinski fakultet, dok na rang listi nema Pravnog, Arhitektonsko-građevinskog, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, Filozofskog i Tehnološkog fakulteta.

Od 17 organizacionih jedinica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 15 je našlo svoje mjesto na rang-listi, a na najnovijoj Vebometriksovoj rang-listi nisu Medicinski fakultet u Foči i Bogoslovski fakultet.

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu bolje je rangiran od samog univerziteta i nalazi se na 11. mjestu u BiH, dok je Univerzitet u Istočnom Sarajevu rangiran na 13. mjestu u BiH.

Prema indikatorima Vebometriksove liste, Univerzitet u Banjaluci najbolje je ocijenjen za otvorenost, a najslabije za indikator uticaja, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu najbolje je ocijenjen za izuzetnost, a najslabije, takođe, za indikator uticaja.

Posmatrajući javne univerzitete u BiH, najbolje rangirani na Vebometriksovoj listi je Univerzitet u Sarajevu, zatim Univerzitet u Tuzli, pa Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet u Zenici, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet "DŽemal Bijedić" Mostar, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, pa Univerzitet u Bihaću.

Prvih 15 mjesta na Vebometriksovoj listi zauzimaju većinom američki univerziteti, među kojima je prvi Harvard, dok su u prvih 15 ušli i britanski univerziteti Kembridž i Oksford, koji su na 10. odnosno 11. mjestu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog