Vijesti

BiH i zemlje regiona daleko od stvarne ravnopravnosti polova

SARAJEVO - U Sarajevu je danas održana Šesta OEBS-ova konferencija žena, članica parlamenata pod nazivom "Rad u parlamentarnim radnim tijelima - dostignuća i izazovi iz perspektive ravnopravnosti polova", koju su organizovali Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova parlamenta BiH i OEBS-a.

izvor: Srna

Prema riječima člana Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti plova parlamenta BiH Nermine Zaimović-Uzunović, BiH i zemlje regiona daleko su od stvarne ravnopravnosti polova. "Nemamo političku ravnopravnost, mada su pomaci vidljivi, a i ekonomska ravnopravnost je vrlo upitna", istakla je Uzunovićeva.

Ona je konstatovala da u zemljama regiona postoji napredak u zakonodavstvu kada je riječ o ravnopravnosti polova.

"Gotovo sve zemlje u regionu slijede dobre evropske prakse i ratifikovale su međunarodne norme koje polako ugrađuju u svoja zakonodavstva", navela je Uzunovićeva i ocijenila da je pred komisijama za ravnopravnost polova parlamenata regiona dug put da bi ostvarili svoje ciljeve.

Poslanik u parlamentu Finske Elizabet Naukler podsjetila je da je Finska prva zemlja u svijetu u kojoj su žene ostvarile sva politička prava, odnosno pravo da biraju i budu birane. "Prvi smo u svijetu imali većinu žena u parlamentu, vladi, ženu premijera, ženu ministra odbrane...", navela je Nauklerova.

Govoreći o ravnopravnosti polova u zemljama zapadnog Balkana, ona je ocijenila da uvođenje zakonske kvote obavezne zastupljenosti žena u parlamentu dovodi do velike promjene. "Žene mogu mnogo doprinijeti razvoju društava u tranziciji, mogu graditi mostove povjerenja ako im se za to ukaže prilika", zaključila je Nauklerova.

Predstavnica Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak istakla je da nema segmenta života u kojem muškarci i žene ne bi trebalo ravnopravno da učestvuju i donose odluke. "Nažalost, praksa je drugačija. Ona pokazuje da su muškarci dominantno tamo gdje se donose odluke i gdje je moć", konstatovala je ona.

Nansi Tireli iz Hrvatskog sabora ukazala je da ravnopravnost nije samo pitanje žena, već i napretka cijelog društva.

"Tamo gdje je po bilo kojoj osnovi bilo ko od nas zanemaren, sputavan ili ugrožen ne možemo očekivati napredak kakav zaslužujemo, s obzirom na vijek u kojem živimo", navela je Tirelijeva, koja je nezadovoljna činjenicom da žene u Hrvatskom saboru imaju samo 25 odsto mjesta, iako čine više od 50 odsto ukupne populacije.

Predsjedavajući Odbora za ljudska i prava manjina i ravnopravnosti polova u Narodnoj skupštini Srbije Meho Omerović istakao je da Srbija ima jedan od najboljih zakonodavnih okvira koji garantuje izbor i učešće jedne trećine žena u parlamentu.

On je ukazao na problem stereotipa, nasljeđa i slabe primjene zakona kada je riječ o ravnopravnost polova.

Govoreći o nasilju u porodici, Omerović je naveo da je u Srbiji u prošloj godini 49 žena smrtno stradalo kao žrtve nasilja u porodici.

Da bi ravnopravnost polova bila stvarna, on smatra da je potrebno i da se poveća broj žena u izvršnoj vlasti i na čelu javnih preduzeća, odnosno tamo gdje se donose važne odluke i gdje je stvarna moć.

Prema riječima Mimoze Hafizi iz parlamenta Albanije, ženama u parlamentu ove zemlje pripada 20 odsto poslaničkih mjesta, a cilj je da se njihovo učešće poveća na 30 odsto.

Ona je navela da žene u albanskom parlamentu insistiraju na unapređenju ekonomskog položaja žena, sprečavanju nasilja nad ženama, odnosno nasilja u porodici, te povećanju učešća žena u političkom životu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog