Vijesti

Interpol povukao potjernice za Orićem, Meholjićem i Mehmedovićem

Interpol je povukao potjernice protiv Orića, Meholjića i Mehmedovića Centrala Interpola u Lionu je povukla potjernice protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, ratnog šefa srebreničke policije Hakije Meholjića i Amira Mehmedovića zvanog Gera, potvrdio je za Klix.ba ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak.

izvor: Klix.ba

Ranije je objavljeno da je Interpol povukao potjernicu za načelnikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (RS) Manojla Milovanovića, što je Čolak takođe potvrdio.

Interpol Beograd je, kako je objavljeno početkom februara, putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija dostavio svim članicama Interpola međunarodne potjernice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem radi njihovog hapšenja i ekstradicije. Hrvatsko pravosuđe je 7. januara raspisalo potjernicu za generalom VRS u penziji Manojlom Milovanovićem.

"U skladu sa onim što je Predsjedništvo BiH zaključilo, dakle, ovlastilo nas, Ministarstvo pravde BiH je odmah reagovalo prema centrali Interpola. Pozvali smo se na protokole o saradnji vezano za dostavu dokaza i činjenica između Tužilaštva BiH i susjednih zemalja. Od njih (Interpola) smo zaista informisani da su povučena imena osoba koja su distribuisana Interpolu ovih država", rekao je Čolak,istakavši da je takva informacija stigla bh. institucijama još prije desetak dana.

Čolak je pojasnio da se spomenute osobe, uključujući i Orića, više ne nalaze u bazama država članicama Interpola.

"Za njima, dakle, više ne postoji potjernica u Interpolu, tako smo mi informisani", dodao je Čolak.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog