Vijesti

BiH: Bezbjednosna situacija veoma složena

Bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini je “veoma složena i delikatna”, zaljučio je Savjet ministara na osnovu analize dešavanja tokom rušilačkih demonstracija u više gradova Federacije BiH i u Sarajevu, kada je gorjela zgrada Predsjedništva BiH u kojoj je i sjedište federalne vlade.

Izvor:Tanjug

Mirni protesti građana koji su započeti početkom februara u više gradova Federacije BiH i Sarajevu u noći između 6. i 7. februara.

U zaključku Savjeta miistara se navodi, kako javlja Fena, da se može konstatovati da je bezbjednosna situacija u BiH “veoma složena i delikatna” i da stoga zahtjeva maksimalan angažman svih relevantnih faktora - političkih, institucionalnih na svim nivoima vlasti.

Zatraženo je i da se kroz snažniji radni angažman i socijalnu osjetljivost te otvoreni dijalog sa širom društvenom zajednicom radi na prevazilaženju nagomilanih problema, navodi se, između ostalog, u zaključku Savjeta ministara.

Apeluje se na sve koji javnim putem žele da izraze svoje stavove, da to realizuju organizovano na miran, dostojanstven i civilizovan način, te da tako onemoguće destruktivnim i nedobronamjernim pojedincima i grupama da obezvrjeđuju njihove opravdane zahtjeve.

Od Nezavisnog odbora i policijskih agencija BiH se zahtjeva da u skladu sa važećim pravilima, u saradnji sa nadležnim pravosudnim tijelima, u najkraćem vremenu aktiviraju najoptimalnije međusobne mehanizme koordinacije sa policijskim tijelima ostalih nivoa vlasti, pri tome uvažavajući specifičnosti zakonske regulative po pitanju javnog reda i mira, za odgovorno postupanje u ovakvim i sličnim situacijama, kao i da o preduzeetim aktivnostsima informišu Savjet ministara.

Generalni sekretarijat je zadužen da zaključke BiH vlade dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog