Vijesti

Širenje obima strukturalnog dijaloga BiH i EU

Direktor za pitanja Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Jean-Eric Paquet će predsjedavati zajedničkim seminarom između EU i BiH koji će biti održan u Sarajevu, 7. marta 2014. godine.

izvor: Frontal

Seminar ima za cilj da odredi prioritete za proširenje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH na pitanja u vezi sa vladavinom prava. Na taj način, progresivno će raditi na pitanjima koja su šira od funkcionisanja pravosuđa.

"Očekuje se da će ključni doprinos dati predstavnici građanskog društva u BiH, koji su pozvani zajedno sa članovima strukovnih institucija. Učestvovaće i zvaničnici vlasti na državnom i entitetskom nivou. Rasprava o očekivanim prioritetima obuhvatiće, između ostalog, borbu protiv korupcije, osnovna prava, unutrašnje poslove, kapacitete agencija za provođenje zakona i sveukupne napore u borbi protiv organizovanog kriminala", ističe se u saopštenju Delegacije EU i BiH.

Seminar je organizovan nakon posljednje posjete komesara za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea. Tom prilikom, i nakon konstruktivnih konsultacija koje je imao sa predstavnicima građanskog društva, komesar Füle je najavio tri nove ciljane inicijative koje bi trebalo da otvore put reformama u BiH i podrže procese koji bi trebali da ispune zahtijeve građana.

 Zlatković: RS opredjeljena za borbu protiv korupcije

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković izjavila je da je Srpska opredijeljena za borbu protiv korupcije i organizovnog kriminala, što je utvrđeno i strateškim dokumentom.

Zlatkovićeva je istakla da je krajem prošle godine parlament Republike Srpske usvojio Strategiju borbe protiv korupcije u Srpskoj od 2013. do 2017. godine.

"Nakon usvajanja ove strategije, Vlada Republike Srpske donijeće akcioni plan sa tačno određenim mjerama, nosiocima aktivnosti i rokovima za njihovo provođenje, kao i indikatorima, kako bi se otklonili svi potencijalni uzroci koruptivnog djelovanja", navela je Zlatkovićeva.

Ona je napomenula da će Vlada Republike Srpske u narednom periodu preduzimati sve neophodne aktivnosti u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ministar pravde Republike Srpske kaže da se borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ne može odvojeno posmatrati od reforme pravosuđa u BiH. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog