Vijesti

Prijedlog za smanjivanje funkcionerskih plata

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković uputio je u proceduru Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH, kojim se predviđa smanjenja plata

Izvor:Večernje novosti

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković uputio je u proceduru Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH, kojim se predviđa smanjenja plata izabranih i imenovanih zvaničnika.

Prema predloženim rješenjima, plata člana Predsjedništva BiH sa sadašnjih 2.375 evra bila bi smanjena na 1.375 evra, dok bi poslanici, odnosno delegati, umjesto nepunih 2.000 primali platu od 1.300 evra.

Na tu osnovicu se dodaje iznos koji pripada svakom zaposlenom prema važećem Zakonu o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

Ovaj zakon bi, ukoliko bude usvojen u Parlamentarnoj skupštini, bio primjenjivan nakon narednih opštih izbora koji treba da budu održani u oktobru.

U obrazloženju prijedloga zakona, Živković procjenjuje da bi na taj način za plate i naknade izabranih i imenovanih zvaničnika BiH u budžetu bila ostvarena ušteda od oko 42 odsto.

Ovaj prijedlog biće na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma 13. marta, objavio je portal 24.sata.

Demonstranti koji u gradovima Federacije BiH protestuju već mjesec dana, između ostalog, tražili su i smanjenje funkcionerskih plata i ukidanje primanja nakon isteka mandata, takozvanog "bijelog hljeba".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog