Vijesti

Usvojen izvještaj - godina dana rada Vlade RS

Vlada Republike Srpske usvojila je juče na 25. radno-konsultativnoj sjednici, u Banja Luci, Izvještaj – godinu dana rada Vlade Republike Srpske.

izvor: Frontal

Vlada Republike Srpske je, u periodu od 15.03.2013. do 10.03.2014 . godine, održala 51 redovu sjednicu, jednu tematsku, šest posebnih i 24 radno-konsultativne sjednice, stoji u vladinom izvještaju.

U ovom periodu održane su i dvije zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije.

U okviru svih pomenutih sjednica, razmatrano je 2.259 tačaka dnevnog reda.

Vlada je donijela 502 kadrovska rješenja, utvrdila 75 prijedloga i 59 nacrta zakona, donijela 44 uredbe, 835 odluka, 700 rješenja i 673 zaključka.

Vlada je, u prvih godinu dana svog mandata, usvojila 673 informacije i izvještaja, 97 mišljenja i amandmana, te 97 ostalih dokumenata.  

U prvih godinu dana svog rada, vlada je razmatrala i utvrdila i tri prijedloga, te šest nacrta različitih strategija.
 
Vlade RS u protekloj godini donijela je odluku o vraćanju plata svim budžetskim korisnicima, u iznosu od pet odsto. Nedavno je donesena i odluka o vraćanju plata svim budžetskim korisnicima sa srednjom stručnom spremom na nivo iz 2008. godine. Odluka se odnosi na više od 14.000 budžetskih korisnika, a povećanje plata je u rasponu od 5%, 10% i 15%.

Takođe, vlada  je, u prošloj i ovoj godini, u dva navrata povećala penzije.

"Važno je istaći da je penzija iz januara ove godine, u odnosu na januar prošle godine, uvećana za 7,3 odsto."

U izvještaju su pomenute su i aktivnosti na sprovođenjuu reforme registracije poslovanja.

U tom pogledu, od 1. decembra prošle godine funkcioniše jednošalterski sistem registracije poslovanja u Republici Srpskoj. Po uredno zaprimljenom zahtjevu za registraciju, kompletan postupak registracije biće okončan za tri radna dana.
 
U smislu troškova došlo je do višestrukog smanjena istih. Između ostalog, obavezan minimalni osnivački kapital za d.o.o. je smanjen sa 2.000 KM na 1 KM.
 
Takođe, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, ukinuta je sudska taksa za prvo osnivanje, kao i upisa dijelova privrednog društa ili drugog subjekata upisa, što, naovedeno je, pozitivno utiče na ukupne troškove osnivanja smanjujući ih u značajnoj mjeri. (npr. raniji iznos od 500-800 KM, sada 0 KM).
 
Vlada RS pojednostavila je i procedure i smanjila broj dokaza kada je u pitanju izbor i promjena entitetskog državljanstva za građane sa prebivalištem u Brčko Distriktu. Navedeno je dovelo do značajnog povećanja broja zahtjeva za izbor i promjenu entitetskog državljanstva.

U periodu od marta 2013. do marta 2014. godine primljeno je i riješeno 6954 zahtjeva po pitanju državljanstava, a u periodu koji je prethodio ovome (2011, 2012 i prva dva mjeseca 2013 godine) obrađeno je oko 400 zahtjeva.

Kako se ističe, u proteklih godinu dana, Vlada RS nastavila je da radi na jačanju zdravstvenog sektora. Među važnijim projektima je izgradnja nove bolnice u Bijeljini, površine 15.500 m2, sa 246 kreveta i pet operacionih sala.

Takođe, objavljen je javni poziv za dostavljanje ponuda za sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju dijela objekta bolnice Istočno Sarajevo. Vrijednost  radova je 2.250.000 konvertibilnih maraka a sredstva su obezbijedili Vlada RS i Savjet ministara BiH.

Pored navedenih aktivnosti, urađena je i rekonstrukcija Kliničkog centra Banja Luka. Otvorena je rekonstruisana dnevno hemato-onkološka bolnica u Kliničkom centru Banja Luka, čime je pacijentima koji boluju od teških bolesti omogućeno liječenje u boljim uslovima.

Vlada RS u proteklih godinu nastavila je realizaciju druge faze izgradnje naselja "Andrićgrad", Višegrad finansiranjem izvođenja zanatskih radova na objektu "Pozorište".

Vlada Republike Srpske i republički organi uprave potpisali su više od 15 sporazuma sa regijama u Republici Italiji, Češkoj, Ukrajini i drugim zemljama. Sporazumima je predviđeno unapređenje privredne, naučno-tehničke, obrazovne, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje.

Potpisani su sporazumi i sa Hradec Kralovom regijom, Republika Češka (Sporazum potpisan 10. septembra 2013. godine) i Luganskom regijom, Ukrajina (Sporazum potpisan 24. oktobra 2013. godine).
 
U cilju jačanja mreže predstavništava, pored postojećih šest predstavništava (u Republici Srbiji, SR Njemačkoj, Ruskoj Federaciji, Izraelu, Kraljevini Belgiji, Republici Austriji), u 2013. godini, otvorena su predstavništva Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Grčkoj.
 
Kako se navodi, vlada je u proteklih godinu dana uspjela da smanji broj nezaposlenih lica u Republici Srpskoj za 2,7 % u odnosu na isti period prethodnih godina.

Utvrđen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

"Ovaj zakon donesen je sa ciljem olakšanja položaja privrednih subjekata tako što je omogućeno umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak po 200 KM na mjesečnom nivou čime se Republika „odrekla“ dijela budžetskih prihoda u korist privrede radi povećanja likvidnosti i privrednog rasta u Republici Srpskoj."

Utvrđen je i Zakon o posebnim načinima izmirenja poreskog duga. Ovim zakonom omogućena su tri posebna načina izmirenja poreskog duga i to odgađanje plaćanja, izmirenje pretvaranjem poreskog duga u vlasnički udio i otpis kamate na cjelokupan izmireni poreski dug.

Provedena je procedura i zaključen je koncesioni ugovor za izgradnju i korišćenje TE Ugljevik 3, instalisane snage 2h300 MW i procijenjene investicije 1,1 milijardu KM  sa koncesionarom „Comsar Energy RS“.

"Važno je napomenuti da  se radi o jednoj od najvećih investicija u regiji koja se realizuje paralelno sa investicijom u otvaranje novog rudnika na ležištu Ugljevik Istok 2 (vrijednost investicije 443 miliona KM)."

Privredno društvo „EFT – RiTE Stanari“ u projekat izgradnje TE Stanari, instalisane snage 300 MW, procijenjene investicije 950 miliona KM, u 2013. godini uložilo je 152 miliona KM. U toku su aktivnosti na izgradnji termoelektrane.

"Najznačajniji projekat koji se realizuje u oblasti energenata je Gasni projekat izgradnje kraka gasovoda „Južni tok“."
 
U 2013. godini uspostavljena je saradnja sa Republikom Srbijom u oblasti gasa, koja će se realizovati kroz razmjenu iskustava i znanja u vezi donošenja potrebnih zakona, pravilnika i drugih akata neophodnih za uspješnu realizaciju projekta „Južni tok“ u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Sredinom maja 2013. godine sa predstavnicima ruskog partnera OAD „Gasprom“ Moskva  usaglašeni su tehnički aspekti projekta.

14.06.2013. godine potpisana je „Mapa puteva za realizaciju energetskih projekata na području Republike Srpske u okviru projekta „Južni tok“ između Republike Srpske i OAO „Gazproma“, čime su utvrđene obavezujuće aktivnosti, izvršioci i rokovi za realizaciju ovog projekta do kraja 2014. godine.
 
U izvještaju stoji da je Vlada RS pokrenula istragu u Fabrici Glinice Birač, kojom je zaustavila kolaps jednog sistema.

"Vlada je dala punu podršku ovoj fabrici te očuvala proces proizvodnje kao i više od hiljadu radnih mjesta. Sada je zaposleno više radnika nego u trenutku kada je Vlada intervenisala za spašavanje ove firme nakon sudskog spora sa vlasnicima iz Litvanije. Vlada je apsolutno posvećena svim istragama i aktivnostima koje treba da dovedu proces do kraja."

Ističe se i da je posebnim angažovanjem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u 2013. godini pronađen je strateški partner za kupovinu imovine „Energoinvest“ Rasklopna oprema a.d. Istočno Sarajevo. Nepokretnu imovinu RAOP-a je kupio „Elektroinženjering“ Banja Luka, kojeg su osnovale dvije ruske kompanije„Vektor plus“ i Ker inženjering“ za 7.600.000,00 KM, čime su stvorene pretpostavke za ponovno pokretanje proizvodnje. Namjera strateškog partnera je da se u ovim pogonima  osnuje velika regionalna baza za servisiranje elektoenergetske opreme.

Radovi na izradi glavnog projekta i izgradnji autoputa Banja Luka – Doboj, dionica Prnjavor - Doboj dužine 37 km, teku planiranom dinamikom. Ugovor sa Evropskom investicionom bankom o kreditnom zaduženju  za izradu glavnog projekta i izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj, dionica Banja Luka – Prnjavor je potpisan i u procesu je ratifikacija istog.

Takođe, proveden je javni poziv za realizaciju projekta JPP za autoput  Doboj-Vukosavlje na koridoru Vc, u dužini od 46,6 km u toku je pregovarački postupak i pripreme za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa.

Potpisan je Protokol između Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije o izgradnji mosta preko rijeke Drine, na lokaciji Ljubovija – Bratunac sa pristupnim saobraćajnicama i zajedničkim graničnim prelazom na teritoriji Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske aktivno je radila i na realizaciji projekta vodovoda i kanalizacije u Republici Srpskoj.

Nastavljena je implementacija projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 100 miliona EUR od čega su kreditna sredstva EIB 50%,  vlastita sredstva opština učesnica u projektu 15% i donatorska sredstva 25%. Trenutno  se projekat u različitim fazama realizuje u 28 opština Republike Srpske.

Odlukama vlade odobreno je 14 projektnih planova za opštine sa kojim su potpisani memorandumi o realizaciji projekata i ugovori o prenosu kreditnih zaduženja. Do sada je povučena tranša kredita EIB u iznosu od 4,0 miliona EUR. Počela su plaćanja po projektu za 4 opštine i do sada je iz kreditnih sredstava EIB plaćeno 3,7 miliona KM.

U sektoru šumarstva učinjeni su takođe značajni pomaci. JP „Šume Republike Srpske“, završilo je poslovanje u 2013. godini, sa dobiti većom od pet miliona KM. Za stambeno zbrinjavanje  porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u 2013. godini izdvojila je ukupno 9.944.251,67 KM. U ovom periodu ukupno je  zbrinuto 198 korisnika, a u toku je izgradnja 268 stanova.

Vlada RS obezbijedila je i besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u školskoj 2013/2014. godini. Obezbijeđen je udžbenik Prva knjiga za oko 10.200 učenika prvog razreda i komplet obaveznih udžbenika za oko 10.200 učenika drugog razreda osnovnih škola. Vlada je za ove namjene izdvojila ukupno 918.000,00  maraka. U poslednje tri godine besplatni udžbenici dodjeljuju se i odličnim učenicima od trećeg do devetog razreda iz višečlanih porodica.

Kada su aktivnosti i projekti iz oblasti obrazovanja i nauke u pitanju, provedena je kompletna procedura i izabran najpovoljniji ponuđač za izgradnju Paviljona 4 Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banja Luci. Vrijednost naknada za troškove uređenja građevinskog zemljišta iznosi  484.672,00 KM, a za jednokratnu rentu 328.022,00 KM i ova sredstva su obezbijeđena u budžetu Republike Srpske, a sredstva za izgradnju od 6,2 miliona maraka vlada je obezbijedila iz kreditnih sredstava.

Kada su aktivnosti i projekti Fonda dr Milan Jelić u pitanju, za akademsku 2013/2014. godinu, dodijeljeno je 117 stipendija studentima prvog ciklusa studija, 8 stipendija studentima drugog ciklusa studija i 5 stipendija studentima trećeg ciklusa studija.Ukupna vrijednost dodijeljenih stipendija je 743.262,42 KM.

Ovo su samo neke od najvažnijih aktivnosti vlade u proteklih godinu dana, navedenih u Izvještaju.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog