EU integracije BiH

Radojičić: Uskladiti akte sa evropskim zakonodavstvom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da u BiH postoji dosta različit tempo i stepen osposobljenosti parlamenta za proces evropskih integracija, te da na nekim nivoima još ne postoje ni osnovni mehanizmi za praćenje evropskog zakonodavstva.

Izvor:Srna

"U Narodnoj skupštini Republike Srpske 2011. Poslovnikom smo utvrdili da svaki akt koji dođe u parlament mora imati izjavu usklađenosti sa evropskim pravnim nasljeđem. Već treću godinu usklađujemo zakone u našoj nadležnosti sa evropskim standardima. Naravno, većina zakona je potpuno usklađena, neki djelimično, a neki nisu. To je proces koji će trajati", rekao je Radojičić.

On je izjavio novinarima u Sarajevu, nakon zvaničnog obilježavanja početka projekta "Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU" koji sa 3,5 miliona evra finansira EU IPA 2012, da je u ovom tvining projektu važno to što je prvi koji je EU imala sa nekom zemljom u kojem učestvuje više parlamenata iz jedne zemlje.

Napominjući da su ovim projektom obuhvaćeni parlamenti BiH, Srpske, FBiH i Brčko distrikta, Radojičić je rekao da zakonodavci i svako od njih, u svom domenu, donosi akte koji se moraju usklađivati sa evropskim zakonodavstvom.

"Ovo je komplikovan proces u kome će više nivoa sinhronizovano morati da radi, a preduslov za to je da se pojačaju kapaciteti i osposobe službe i parlamentarci", pojasnio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Radojičić je naglasio da će u saradnji sa parlamentima Mađarske i Francuske u naredne dvije godine službe i parlamentarci u BiH imati priliku da se dodatno osposobe i obuče i da je to kontinuiran postupak.

Saradnju sa drugim parlamentima u BiH Radojičić je ocijenio kao vrlo skromnu.

"Činjenica je da mi imamo jako sporadičnu, nestalnu saradnju sa drugim parlamentima u BiH. Mogli bismo na prste jedne ruke nabrojati koliko puta smo se zajedno sreli, i to uglavnom na pitanjima kao što su evropske integracije", rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske 2008. godine inicirala ovaj projekat. "U martu 2009. dogovorili smo formiranje mješovite grupe koja će pripremiti tvining projekat i, evo, tek nakon pet godina ga imamo", istakao je Radojičić.

On je naveo da je razlog za to kompleknost dogovora u BiH, a, s druge strane, kompleksnost procedura u EU.

"Pripremu ovog projekta nismo mogli uraditi sami bez pomoći Evropske komisije. To su jako kompleksne procedure, ne samo u ovom IPA projektu već i drugim projektima. Potrebno je stručno znanje i agencije koje su profesionalne da ispunjavaju `knjige aplikacija` za bilo koji projekat iz sredstava EU", naveo je on.

U Sarajevu je danas zvanično obilježen početak projekta "Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU", koji sa 3,5 miliona evra finansira EU putem IPA 2012.

U naredne dvije godine, putem projekta koji predstavlja tvinig partnerstvo između BiH, Mađarske i Francuske, intenzivno će se raditi na podizanju nivoa institucionalne sposobnosti Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Brčko distrikta za brže evropske integracije BiH.

Projekat je podijeljen na komponente, u okviru kojih je predviđeno približno 150 konkretnih aktivnosti.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog