Vijesti

Radmanović: Ništa od "Dejtona dva"

BANJALUKA - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da nisu moguće široke i brze promjene Ustava BiH u postojećoj konstelaciji međunarodnih odnosa i odnosa u BiH, iako su sve učestaliji zahtjevi za napuštanjem Dejtonskog sporazuma.

izvor: Srna

On je naglasio da nema ništa od "Dejtona dva" i radikalnih ustavnih promjena u skorije vrijeme i konstatovao da se za promjene Ustava BiH zalažu sarajevski političari koji se već 18 godina protive njegovoj primjeni.

"U tome imaju podršku stranaca koji ne znaju šta piše u sporazumu. Uporno krive Dejton za nefunkcionisanje BiH, traže ukidanje entiteta i promjenu sistema političkog odlučivanja, ali ti zahtjevi nisu realni", rekao je Radmanović za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, zahtjevi za donošenjem novog Ustava BiH prisutni su od Dejtona do danas i oni su bezuspješni, jer u BiH nikada nije postignut ozbiljan politički dogovor o promjeni Ustava.

"Republika Srpska traži veći stepen autonomije, čak i odvajanje iz BiH, dok se Federacija BiH /FBiH/ zalaže za veću centralizaciju. I to je neriješeno pitanje. Radi stabilnosti i budućnosti zemlje, treba se vratiti izvornom Dejtonu", kaže Radmanović.

On je naglasio da u skorije vrijeme nema ništa od mogućnosti održavanja nove međunarodne konferencije o BiH, dodajući da zapadne sile mogu nametnuti tu priču, ali da se u ovom trenutku bave mnogo ozbiljnijim temama.

Radmanović je rekao da je besmislen, nerealan i neostvariv prijedlog o napuštanju entitetske linije i podjeli BiH na pet regija.

On je ocijenio da prije oktobarskih izbora nije moguće riješiti pitanje "Sejdić - Finci", pojasnivši da je riječ o izmjeni Ustava.

Radmanović je rekao da posjetu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton vidi kao signal da BiH, uprkos svim problemima, ima otvorenu evropsku perspektivu, naglasivši da će tražiti da BiH dobije poseban postupak u procesu pridruživanja EU.

Radmanović, koji je i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a, potvrdio je da će lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti kandidat za tu funkciju i na oktobarskim izborima.

"Sve ozbiljne analize govore je lider SNSD-a Milorad Dodik neprikosnoven na poziciji političara koji ima najveću podršku građana", istakao je Radmanović.

On je naveo da SNSD, prema analizama i istraživanjima, i dalje ima najbolji rejting i da je značajna razlika između te stranke i drugoplasiranog SDS-a.

"SNSD i dalje sa svojim koalicionim partnerima ima podršku od 50 odsto", istakao je Radmanović.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog