Vijesti

Meri En Henesi: Moguće mjere protiv BiH zbog neusvajanja zakona o sprečavanju pranja novca

SARAJEVO - Komitet eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/ zasjedaće 30. marta, kada će se znati njegov konačan stav u vezi sa eventualnim mjerama koje će preduzeti prema BiH, izjavila je danas u Sarajevu šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi.

izvor: Srna

Eventualne mjere bi mogle biti usvojene, jer BiH nije ispunila obaveze u vezi sa usvajanjem zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, kao i dopune Krivičnog zakona BiH.

Henesijeva i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić tokom razgovora su se saglasili da preostalo vrijeme treba da se iskoristi za konstruktivan dijalog koji može dovesti do rješenja.

Špirić je naglasio da u ovakvoj situaciji nije od pomoći traženje krivca, nego rješenja koje će dovesti do usvajanja kvalitetnog zakona na dobrobit svih, zbog čega treba intenzivirati razgovore među svim akterima, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH

"Preuzimanje evropskih standarda u domaćem zakonodavstvu od značaje je za sve nivoe vlasti u BiH, zbog čega svi trebaju i biti uključeni u ovaj proces. Ne bi trebalo da bude problem što predstavnici Republike Srpske žele biti dio ovog procesa, ali i članovi delegacije koja o tome odlučuje", istakao je Špirić.

On je rekao da bi problem bio da ne žele da su uključeni, dodavši da ima dovoljno prostora da se problem riješi proaktivnim učešćem svih aktera unutar BiH, ali i Savjeta Evrope.

Špirić se osvrnuo i na koordinišuću ulogu Ministarstva finansija i trezora BiH u postupku uspostavljanja kontrole prenosa novca preko granice, što je jedna od preporuka Manivala, te dodao da će u ovaj proces biti uključene vlade entiteta i Brčko distrikta, kao i institucija koja je nadležna za ovu oblast - Uprava za indirektno oporezivanje.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH juče je drugi put odbacila principe Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

S obzirom da je ovo drugo negativno mišljenje Komisije o ovom zakonskom rješenju, prema važećoj parlamentarnoj proceduri, zakon je pao.

Za negativno mišljenje o Prijedlogu zakona glasali su članovi Komisije iz Republike Srpske.

Predsjedavajuća komisije Dušanka Majkić rekla je da zakon predstavlja prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH i da je MUP Srpske već dostavio Ministarstvu bezbjednosti BiH primjedbe na zakon.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog