Vijesti

Nestanak aviona Malezija Erlajnsa pokazuje tehnološka ograničenja

Radar i sateliti su moćni alati, ali i dalje imaju ograničene domete.

izvor: online.wsj.com

Prije jedanaest godina, sjajni srebrni Boing 727 poletio je iz mjesta Luanda, Angola i postao jedan od rijetkih komercijalnih putničkih aviona koji je nestao i nikada nije pronađen.

Avioni nestaju češće u književnosti nego u stvarnom životu, ali se i to dogodi.

Tokom 1979. godine Boing 707 sa šest putnika i članova posade se izgubio u Tihom okeanu nakon napuštanja Tokija. I desetine manjih aviona su nestali i nikada nisu pronađeni.

Dosadašnja neuspješna potraga za avionom Melezija Erlajnsa, koji je nestao u subotu sa 239 putnika i članova posade, je nevjerovatna, zbog njegove veličine i jer je avion bio u radio i TV kontaktu sa više lokacija na zemlji. Nestao je u jednom od najgušće naseljenih područja, jugoistočnoj Aziji i to ne tokom preleta preko udaljenih džungli ili otvorenog mora.

"Činjenica je da, u mnogim dijelovima svijeta, radar ne uspijeva da pokrije kompletnu teritoriju", izjavio je David McMillan, predsjednik Fondacije za bezbjednost letenja i bivši šef Eurocontrol-a, koordinator avio-saobraćaja u Evropi.

U istom području 2007. godine bilo je potrebno 10 dana da se pronađe prvi komad indonežanskog Boinga 737 koji se srušio u more u blizini Sulawesi.

36 sati je bilo potrebno da pronađu prve olupine Air France leta 447, koji se srušio nad Atlantikom prije pet godina sa 228 putnika i članova posade

Mreža za bezbjednost vazduhoplova navodi da u bazi podataka ima 80 aviona koji se vode kao "nestali" od 1948. Nema traga od aviona ili njihovih putnika.

Danas , radar uglavnom prati i velike i male avione. Ali čak i u doba globalne satelitske navigacije i monitoring širom svijeta, značajna područja Zemlje su nedodirljiva za radar ili redovna posmatranja.

U "Bermudskom trouglu " 1970-ih nestalo je nekoliko vojnih aviona i brodova, u Atlantiku na području između Floride , Puerto Rica i Bermuda, od kada su počele da kruže razne teorije o natprirodnim silama. Postoje racionalna objašnjenja.

"Stopa nesreća u Bermudskom trouglu nije ni manja ni veća nego bilo gdje drugdje, ali to zvuči intrigantno," rekao je Van der Linden sa Nacionalnog instituta.

Racionalna objašnjenja nisu ograničila ljudsku maštu.

Izuzetno uspješna TV serija "Lost" fokusirala se na putnike aviona koji se srušio na tajanstveno ostrvo, a koje se ne može naći na kartama.

Nestanci su često jednostavno nesreće na udaljenim lokacijama, zaključeno je na osnovu analiza aviona koji su se na kraju pojavili.

Milioner i avanturista Steve Fossett je nestao u septembru 2007. godine dok je letio propelerskim avionom s jednim motorom u blizini Nacionalnog parka Yosemite u Kaliforniji. Bilo potrebno više od godinu dana da pronađu olupinu. Ostale nesreće vrlo često su previše teške za istraživati​​, ili smatraju da mali broj pogunulih nije dovoljan za pretrage koje su skupe.

U rijetkim prilikama, nestanke su riješili putnici. Tako se 13. oktobra 1972. godine  avion Fairchild FH - 227D sa 45 putnika i članova posade, uključujući i urugvajski ragbi tim srušio u Andima dok je letio iz Argentine u Čile - incident kasnije ekranizovan u filmu iz 1993. godine "Alive". Dvanaest putnika je umrlo odmah ili su nestali, a ostali su čekali spašavanje na ekstremnoj hladnoći, neki su  na kraju pribjegli kanibalizmu da prežive.

Kada su vidjeli da pomoć ne stiže, troje od 16 preživjelih u decembru su krenuli po pomoć. Nakon što se jedan vratio nazad zbog gladi, preostala dvojica muškaraca išla su sedam dana prije nego što su ugledali prvi znak civilizacije: praznu konzervu supe i potkovicu. Još dva dana su prošla prije nego što su naišli na čovjeka. Nakon toga, helikopteri su stigli po preostale preživjele.

Moderna tehnologija povećava šansu pronalaska Malezija Erlajnsa.

"Negdje će se pojaviti trag, pronaći ćemo ga", rekao je Van der Linden, sa Nacionalnog vazdušnog instituta- Smithsonian.

"Možda će mjesto pronalaska biti iznenađenje, jer mi ne znamo što se dogodilo u avionu" ističe der Linden.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog