Tehnologija

Foto – konkurs o životu Roma

Civil Rights Defenders otvara konkurs za najbolje fotografije o životu Roma u Bosni i Hercegovini. Konkurs nazvan „Pod istim krovom“ je realizovan uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

izvor: Frontal

Najboljih 12 fotografija po izboru žirija koji će činiti istaknuti umjetnici/ce i aktivisti/kinje za zaštitu ljudskih prava će biti odštampane u specijanom kalendaru za 2014. godinu, dok će 20 najboljih fotografija biti predstavljene na izložbi u Sarajevu, a potom, objavljeno u publikaciji. Konkurs je otvoren do 1. aprila 2014. godine.

Svi zaintresovani za učešće svoje fotografije mogu slati putem e-mail adrese bosnia.underthesameroof@ civilrightsdefenders.org, ali i posjetiti Facebook stranicu konkursa „Pod istim krovom-Bosna i Hercegovina“.

„Diskriminacija značajan problem sa kojim se romska zajednica susreće i da njenim članovima otežava pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i poslovima. Ovo je sistemski problem“, rekla je Sumeja Tulić, programski ofiser Civil Rights Defenders za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

„Samo ime konkursa – ‘Pod istim krovom’ je suština ovog projekta, a to je da pokažemo da svi mi dijelimo zajedničku budućnost u Bosni i Hercegovini, nezavisno od nacionalnog i etničkog porijekla“, dodala je Tulićeva.

Istraživanje višestrukih pokazatelja (MICS) o romskoj populaciji 2011.–2012. u BiH provelo je Ministarstvo za ljudska  prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI BiH) u saradnji s Agencijom za statistiku Bosne i Hercegovine (BHAS).  

Ovo istraživanje, između ostalog, je pokazalo da polovina romske djece koja su dovoljno stara da se upišu u osnovnu školu pohađa prvi razred (47 procenata), da osnovnu školu pohađa preko dvije trećine romske djece odgovarajućeg uzrasta (69 procenata), a među osobama u dobi od 15 do 24 godine pismeno je više muškaraca (90 procenata), nego žena (69 procenata).

Romi se smatraju jednom od najviše diskriminisanih i jednom od najugroženijih zajednica u Bosni i Hercegovini i bh. društvo ali bh. institucije na svim nivoima trebaju uraditi više za uklanjanje diskriminatornih praksi spram Roma u svakodnevnom životu i na poboljšanju njihove vidljivosti u društvu, kao i poboljšanju njihovih životnih uslova.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog