Vijesti

CJB Banja Luka: Građani da zamjene istekle dokumente

Centar javne bezbjednosti Banja Luka poziva građane kojima ističe ili je istekao rok važenja ličnih dokumenata lične karte i vozačke dozvole da izvrše svoju zakonsku obavezu i podnesu zahtjev za zamjenu.

izvor: Frontal

U toku 2014. godine ističe rok važenja od deset (10) godina 227 107 ličnoj karti i 102 825 vozačkoj dozvoli te se očekuje znatno veći broj zahtjeva za izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola u odnosu na 2013. godinu.

Kako se ističe u saopštenju CJB Banja Luka će u skladu sa mogućnostima preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da građani koji se budu obraćali na lokaciji za izdavanje dokumenata što brže i efikasnije ostvare svoja prava.

Prema Zakonu o ličnoj karti državljana  BiH, imalac lične karte dužan  je da podnese nadležnom organu zahtjev  za zamjenu lične karte, najkasnije 15 dana prije datuma isteka  važenja sadašnje lične karte, a ako to ne učini, lična karta prestaje da važi sa datumom isteka.

U slučaju kada je istekao rok  važenja vozačke dozvole, lice uz zahtjev  za izdavanje vozačke dozvole podnosi  dokaz o prebivalištu, odnosno  boravištu (uvidom u važeću ličnu  kartu).  

Pravilnikom o cijeni ličnih dokumenata (''Službeni glasnik  BiH'', broj 100/12) utvrđena je cijena lične  karte u iznosu od 18,00 KM i cijena vozačke dozvole u iznosu od 60,00 KM.

Iz CJB Banja Luka ističu da je Zakonom  o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana novčana kazna od 30,00 KM ako lice upravlja motornim vozilom u saobraćaju, a istekao je rok važenja njegove vozačke dozvole. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog